Beyani Tezkiresi nedir?

İçindekiler:

  1. Beyani Tezkiresi nedir?
  2. Beyani Tezkiresi kimin?
  3. Ilk şairler tezkiresi nedir?
  4. Tezkireler bugünkü tiyatronun yerini tutar mı?
  5. 16 yüzyıl tezkireleri nelerdir?
  6. Tezkire ozellikleri nelerdir?
  7. 16 yüzyıl tezkire yazarları kimlerdir?
  8. Herat tezkireleri nelerdir?
  9. Tezkire türleri nelerdir?
  10. Şuara tezkireleri nelerdir?
  11. Herat tezkireleri hangileri?
  12. Zübdetü l eşar ne demek?
  13. Tezkire nedir 9 sınıf edebiyat?

Beyani Tezkiresi nedir?

Beyânî, Beyânî Tezkiresi veya Tezkire-i Şu'arâ olarak bilinen eserini 1006/1597-98 tarihinde 16. yüzyılın en son şairler tezkiresi olarak kaleme alır. Beyânî Tezkiresi, toplam 640 biyografi içeren Kınalızâde Hasan Çelebi Tezkiresi'nin özeti mahiyetindedir.

Beyani Tezkiresi kimin?

Beyânî'yi edebiyat dünyasında unutulmaktan kurtaran eseri, 1000 (1592) yılında tamamladığı ve özel bir adı olmadığı için müellifinin ismiyle anılan şuarâ tezkiresidir. Bu eser Kınalızâde Hasan Çelebi Tezkiresi'nin (yazılışı 994/1586) kısaltılmış şeklidir.

Ilk şairler tezkiresi nedir?

Tezkire klasik Türk edebiyatı şair ve yazarların şiirlerini ve hayatlarını kapsayan edebiyat antolojisi görevi gören bir kitaptır. Anadolu sahasında yazılan ilk tezkire Sehi Bey'e ait olup Heşt Behişt (Sekiz Cennet) ismini taşımaktadır.

Tezkireler bugünkü tiyatronun yerini tutar mı?

Divan edebiyatındaki tezkire, günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır. Tezkireler bugünkü edebiyat tarihlerinin ve şiir antolojilerinin yerini tutmaktadır. Tezkireler, çağının bir edebiyat ve kültür ürünüdür.

16 yüzyıl tezkireleri nelerdir?

Tezkire Nedir? Tezkireler ve Tezkire Yazarları
16. Yüzyılda Tezkire
Tezkire YazarlarıYazıldıkları Tarih
Riyazî (ö. 10)Riyazü'ş-Şuara10
Kafzade (ö. 10)Zübdetü'l-Eş'ar10
Rıza (ö. 10)Rıza Tezkiresi10
32 satır daha

Tezkire ozellikleri nelerdir?

- Biyografiler nesnel bir tutumla, tezkireler ise daha öznel bir tutumla yazılır, - Biyografilerde bilgi vermek amaçlanırken, tezkirelerde ise yerme veya övgü amacı vardır, - Biyografilerde açık ve sade bir dil kullanılırken, tezkireler daha süslü bir dille yazılır.

16 yüzyıl tezkire yazarları kimlerdir?

Anadolu'da 16.yüzyılda yazılan tezkirelerden; Latîfî'nin Latifî Tezkiresi, Ahdî'nin Gülşen-i Şu'arâ'sı, Hasan Çelebi'nin Kınalı-zâde Hasan Çelebi Tezkiresi Herat ekolünün başlıca temsilcileri olan, Câmî, Devletşah ve Nevayî'nin ortaya koydukları eserlerin derin etkisiyle ortaya konulan eserlerdir.

Herat tezkireleri nelerdir?

Tezkirenin yazarı Sehî Bey (ö. 1548/1549), eserin sebeb-i te'lif bölümünde tezkireyi kaleme alırken, bugün Herat Ekolü tezkireleri olarak isimlendirilen üç tezkireden yararlandığını ifade eder. Bu tezkireler: Bahâristan, Devletşâh ve Mecâlisü'n-Nefâyis'tir.

Tezkire türleri nelerdir?

Tezkireler konularına, kapsadıkları kişilerin mesleklerine göre çeşitli adlarla anılmışlardır:
  • Tezkiretü'l-Şuara (Şairler Tezkiresi),
  • Tezkiretü'l - Hattatin (Hattatlar Tezkiresi),
  • Tezkiretü'l - Evliya (Evliyalar Tezkiresi) gibi.

Şuara tezkireleri nelerdir?

Şuarâ Tezkiresi, Klasik Türk edebiyatında şairlerin biyografilerini, eserlerini ve edebi kişiliklerini anlatan eserlerdir. Ancak bunlarda, günümüzde ayrıntılı biyografi anlayışı bulmak mümkün değildir. 16. yüzyılda yaşamış olan Latîfî'nin şair Haffî hakkında yazdığı Tezkiretü'ş-Şuara, bu nesir türüne örnektir.

Herat tezkireleri hangileri?

Tezkirenin yazarı Sehî Bey (ö. 1548/1549), eserin sebeb-i te'lif bölümünde tezkireyi kaleme alırken, bugün Herat Ekolü tezkireleri olarak isimlendirilen üç tezkireden yararlandığını ifade eder. Bu tezkireler: Bahâristan, Devletşâh ve Mecâlisü'n-Nefâyis'tir.

Zübdetü l eşar ne demek?

Faizi'nin yazmış olduğu Zübdetü'l- eş'ar yeni bir tezkire türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Klasik tezkirelerde şairler hakkında bilgi verilir ve şiirileri övülür, daha sonra şiirlerinden kısa örnekler alınarak konu tamamlanır.

Tezkire nedir 9 sınıf edebiyat?

Tezkire: Eskiden belli bir meslekte yetişmiş kişilerin yaşam öykülerinin anlatıldığı eserlere verilen genel ad. Çoğulu "tezâkir"dir. Tezkirenin kelime anlamı "zikredilen, sözü edilen, bahsi geçen" anlamındadır.