Guatr ameliyatı olmalı mı?

İçindekiler:

  1. Guatr ameliyatı olmalı mı?
  2. Guatr ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
  3. Tiroid ameliyatı riskleri nelerdir?
  4. Zehirli guatr ameliyat edilir mi?

Guatr ameliyatı olmalı mı?

Çoklu tiroid nodüllerinin oluşturduğu guatr, bu şikayetlere yol açacak büyüklükte değilse ve yapılan tetkikler sonucunda kanser riski taşımıyorsa ameliyat gerektirmemektedir. Ancak bazı kişilerde nodüllerin büyümesi göğüs boşluğuna doğru olduğu için dışarıdan tiroid bezi büyümesi belli olmayabilir.

Guatr ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

Bazı guatrların yapısal ve ya işlevsel bozuklukların tedavisini gerçekleştirmek için yapılan tiroid bezinin cerrahi olarak çıkartılması işlemine guatr ameliyatı denir. Boynunda bulunan şişliklerin hem estetik hem de tehlike oluşturan hastalara guatr ameliyat yapılması gereklidir.

Tiroid ameliyatı riskleri nelerdir?

Tiroid cerrahisi sırasında kaşılaşılabilecek en önemli riskler kanama, kalıcı ses değişikliklerine neden olan ses tellerini uyaran sinirin zedelenmesi ve hipoparatiroidiye yol açan vücudumuzun kalsiyum düzeyini ayarlaya paratiroid bezlerinin hasar görmesidir.

Zehirli guatr ameliyat edilir mi?

Tiroid bezinin tamamına yakını veya tamamı ameliyatla alınır. Ameliyat öncesi ilaç tedavisiyle hormon düzeylerinin normal düzeye gelmesi sağlanmalıdır. Ameliyat ayrıca sıcak nodülü olup nodül çapı büyük olan hastalarda da tercih edilen bir tedavi seçeneğidir.