Kardiyovasküler hastalık nelerdir?

İçindekiler:

  1. Kardiyovasküler hastalık nelerdir?
  2. Ekstremite arterlerinin aterosklerozu ne demek?
  3. Kol damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir?
  4. Ateroskleroz nasıl tedavi edilir?
  5. Kol damarı tıkanırsa ne olur?

Kardiyovasküler hastalık nelerdir?

Kardiyovasküler Hastalık (kalp damar hastalığı; KVH), kalbinizi ve vücudunuzun kan damar sistemini olumsuz etkileyen hastalıkları kapsar. Yani hastalığın adındaki kardiyo kalp, vasküler de kan damarları ifade etmektedir. Kardiyovasküler Hastalıklarının büyük çoğunluğu kronik rahatsızlıkları yansıtır.

Ekstremite arterlerinin aterosklerozu ne demek?

Ateroskleroz, damarıların iç duvarında çeşitli maddelerin birikimine bağlı olarak ortaya çıkan kalınlaşma ile ortaya çıkan hastalık durumudur. Atheromalar nedeniyle arter daralır ve kanın arter içindeki akışı sınırlanır. Kısacası, atardamar duvarının esnekliğini kaybetmesiyle sertleşmesi durumudur.

Kol damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir?

Kol damarlarında kalp ve parmaklar arasında herhangi bir yerde tıkanıklık oluşabilir. Tıkanıklığın ilerlemesi yavaş olur....Bu belirtiler ise;
  • Bulanık görme.
  • Dengesizlik.
  • Kolda güçsüzlük hissi.
  • Ani kan basıncı değişimleri.
  • Kısa süreli felçlerin olması
  • Kol nabzında azalma.
  • Kolda uyuşma hissinin oluşması

Ateroskleroz nasıl tedavi edilir?

Kolestrolü yüksek olan kişilerde görülen damar sertliği tedavisinde kolestrol düşürücü (statinler) ilaçlar tercih edilir. Benzer şekilde yüksek tansiyon hastalarında ise tansiyon düşürücü (antihipertansif) ilaçlar kullanılır. Ayrıca kan şekeri yüksekliği olan hastalar ise diyabete yönelik ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Kol damarı tıkanırsa ne olur?

Bu yüzden damarın tıkanması halinde kolun dışında beyin gibi pek çok dokunun etkilenmesi söz konusudur. Bu tıkanıklıkta kola giden kan beyin üzerinde gitmekte, beyin için olan kan çalındığından, bu tıkanıklık çalma sendromu olarak ta tanımlanmaktadır.