İyon değiştirici Reçinede hangi iyonlar kullanılır?

İçindekiler:

  1. İyon değiştirici Reçinede hangi iyonlar kullanılır?
  2. İyon değişimi ne?
  3. İyon değiştirme reçinesi nedir?
  4. İyon değiştirme hangi amaçlarla kullanılır?
  5. HPLC yöntemi nedir?
  6. İyon değiştirici ne işe yarar?
  7. HPLC nedir ne işe yarar?
  8. HPLC nedir çalışma prensibi?

İyon değiştirici Reçinede hangi iyonlar kullanılır?

Yumuşatma ünitesi içinde bulunan iyon değiştirici reçineye temas ederek geçen ham suyun içindeki sertlik (Ca2+ ve Mg2+) iyonları, reçineye bağlı bulunan sodyum iyonları ile yer değiştirir. Bu işlem kısaca “iyon değiştirme yöntemi” olarak tanımlanabilir.

İyon değişimi ne?

İyon değişimi, katı maddeye bağlanmış bir iyon ile çözeltide bulunan bir iyonun değiştirildiği tersinir kimyasal reaksiyonlardır. ... Bu değişim prosesi, yüzeydeki ve çözeltideki iki tip iyonun konsantrasyonları bir dengeye varıncaya kadar devam eder.

İyon değiştirme reçinesi nedir?

Su yumuşatma ve deiyonize sistemlerinde sudaki iyonları almak maksadı ile kullanılır. İyon değiştirici reçine, suda istenmeyen anyon ve katyonların giderilmesi için kullanılır. Katyonlar hidrojen ve sodyum ile, anyonlar hidroksit iyonları ile yer değiştirir.

İyon değiştirme hangi amaçlarla kullanılır?

İyon değiştirme teknolojisi temelde su arıtma uygulamalarında kullanılmak ile beraber, bir çok başka sıvıları da kapsayan ayrıştırma proseslerinde kullanılır. Kimyasal sentez, medikal araştırma, gıda işleme, madencilik ve tarım gibi bir çok farklı amaçla da kullanılabilir.

HPLC yöntemi nedir?

Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (daha önce yüksek basınçlı sıvı kromatografisi olarak adlandırılan HPLC), bir karışımdaki her bileşenin ayrılması, tanımlanması ve nicelenmesi için kullanılan analitik kimyada kullanılan bir tekniktir.

İyon değiştirici ne işe yarar?

İyon değiştirici reçineler, su arıtma sistemlerinde genellikle su yumuşatma (sertlik giderimi) ve su saflaştırma (deiyonizasyon) uygulamalarında kullanılır. Su yumuşatma işlemlerinde kullanılan reçineler katyonik reçinelerdir.

HPLC nedir ne işe yarar?

HPLC cihazı, analitik ayırma teknikleri amacı ile en yaygın kullanılan cihazdır. Bir karışımdaki bileşenlerin ayrılmasında sıvı hareketli faz kullanır. Bu bileşenler ilk olarak çözücüde çözülürler ve daha sonra yüksek basınç altında kromatografi kolonundan geçmeye zorlanırlar.

HPLC nedir çalışma prensibi?

Kromatografi; çeşitli maddelerin hareketli faz yardımıyla, sabit bir faz arasından değişik hızlarla hareket etmeleri esasına dayanır. HPLC; bir karışımdaki bileşenlerin ayrılmasında sıvı hareketli fazı kullanır. Kromatografik ayırmada maddeler birbiriyle karışmayan iki faz arasında dağılırlar. ...