Sosyal bilgiler içerisinde yer alan bilim dalları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Sosyal bilgiler içerisinde yer alan bilim dalları nelerdir?
  2. Tarihe yardımcı bilim dalları nelerdir açıklayınız?
  3. Epigrafi ne inceler?
  4. Paleografya ne demektir?
  5. Filoloji ne demek Eodev?
  6. Filolojik delil nedir?

Sosyal bilgiler içerisinde yer alan bilim dalları nelerdir?

Sosyal bilim dalları arasında; arkeoloji, antropoloji, tarih, coğrafya, ekoloji, etnoloji, psikoloji, sosyal psikoloji, hukuk, iktisat, felsefe, sosyoloji gibi bilim dalları bulunurken. Fen bilimleri arasında astronomi, biyoloji, fizik, kimya, matematik gibi bilim dalları mevcuttur.

Tarihe yardımcı bilim dalları nelerdir açıklayınız?

Tarihe Yardımcı Bilimler (Özet)

  • Cografya : Yer bilimi.
  • Arkeoloji : Kazi bilimi (özellikle tarih öncesi dönemlerin incelemesinde)
  • Antropoloji : Irk bilimi.
  • Etnografya : Öz kültür bilimi.
  • Paleografya : Yazi bilimi.
  • Numizmatik (Meskukat) : Para bilimi.

Epigrafi ne inceler?

Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Epigrafi; konusu, yazıtları ve tarihi yapıtlardaki yazıları inceleyen bilim dalıdır. ... Epigrafi, anıtlar üzerindeki kitabeleri ve yazıları inceleyen bilim dalıdır. Filoloji ve paleografi bilimleri ile iş birliği içerisinde çalışır.

Paleografya ne demektir?

Paleografi (Yunanca palaiós παλαιός eski, grapheía γραφεία yazım) eski yazı çeşitlerini inceleyen bilimdir. Tarih boyunca kullanılan alfabeleri çözerek bu alfabelerle yazılan belgelerin okunabilmesini sağlar böylece tarihi olayların aydınlatılmasına katkıda bulunur.

Filoloji ne demek Eodev?

Filoloji nedir kısaca :) Filoloji ; yazılı belgelerin geçerliğini, gerçek olup olmadıklarını araştıran tarihsel bir bilimdir. Filoloji çalışmalarında, üretildikleri dönemlere ait eski metinleri yeniden oluşturmaya çalışılır.

Filolojik delil nedir?

Filoloji temelde eski metinlerin yorumlanması yöntemine dayanır. Eski metinlerin bulunup okunması, nerede, ne zaman, kim tarafından yazıldığının araştırılması, dil özelliklerinin saptanması gibi çalışmalardan sonra ilgili metin tarihsel bağlamı içinde değerlendirilir.