Ürün grupları nedir?

İçindekiler:

  1. Ürün grupları nedir?
  2. Ürün karması ne demek?
  3. Orijinal ve jenerik ilaç nedir?
  4. Eşdeğer ilaca ne denir?
  5. Jenerik etki nedir?
  6. Toksik etkisi ne demek?
  7. Toksik madde ne demek?
  8. Toksik özellik ne demek?
  9. Biyokimyasal toksik etkiler nelerdir?
  10. Fonksiyonel toksik etki nedir?
  11. Çok ilaç kullanmak hangi organa zarar verir?
  12. Ilacın etkisi ne kadar sürer?
  13. Çok ilaç kullanmak böbreklere zarar verir mi?

Ürün grupları nedir?

Ürün grubu; İktisat alanında kullanılan bir terimdir. İktisat terim anlamı: Bir firma tarafından üretilen birbiriyle ilişkili mallar kümesi. Tekelci rekabet piyasasında farklılaştırılmış yakın ikame malları ya da bu malları üreten firmalar topluluğu.

Ürün karması ne demek?

Ürün karması, belirli bir satıcı ya da üretici işletme tarafından satışa sunulan ürün dizilerinden oluşur. ... Bir ürün karmasını tanımlayan başlıca dört boyuttan söz etmek mümkündür: ürün karmasının genişliği, uzunluğu, derinliği ve uyumu.

Orijinal ve jenerik ilaç nedir?

Jenerik ilaç, orijinal bir ilaca eşdeğer bir alternatif olan ilaçtır. Jenerik ilaçlar, orijinal marka ürünlerle aynı aktif bileşenleri içerir ve orijinalleriyle aynı kuvvetlerde ve dozaj formlarında bulunur. Jenerik ilaç vücudunuzda aynı şekilde çalışmalı ve orijinal ilaçla aynı tedavi sonucunu vermelidir1.

Eşdeğer ilaca ne denir?

Eşdeğer ilaçlar, referans ilaçlarla aynı özelliklere sahip olduğu, dolayısıyla, hasta üzerinde aynı tedaviyi sağladığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanan ve referans ilaçların koruma süreleri bittikten sonra satışa sunulan ürünlerdir. Bir eşdeğer ilaç, referansıyla aynı etkinlik, kalite ve güvenilirliktedir.

Jenerik etki nedir?

Jenerik ilaçlar orijinal ilaçlarla aynı özelliklere sahip olan, hasta üzerinde aynı etkiyi sağlayan ve orijinal ilaçların patent koruma süreleri bittikten sonra satışa sunulan ürünlerdir. Bir jenerik ilaç, orijinalle aynı etkinlik, kalite ve güvenilirlikte olmalıdır.

Toksik etkisi ne demek?

2- Toksik etki: Zehirli maddelerin bir organizmaya da hücrelere sıçraması sonucu oluşan tahribata toksik etki denir.

Toksik madde ne demek?

Toksin, canlı organizmaların metabolik aktivitelerinin sonucunda oluşan ya da dışarıdan vücuda alınan zehirli maddelere denir. Toksinler dışarıdan, solunum yoluyla, fiziksel temasla ya da beslenme yoluyla alınabilir. Çevresel faktörler ve yaşam tarzı dışarıdan alınan toksin oranını oldukça etkiler.

Toksik özellik ne demek?

Özellikleri: Toksik maddeler, az miktarlarda solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelerdir.

Biyokimyasal toksik etkiler nelerdir?

İlaçların klinikte rutin olarak gösterilen biyokimyasal göstergelerde yaptıkları istenmeyen değişikliklerdir. Bir biyokimyasal toksik tesir başlangıçta yapısal toksik tesirin habercisi olarak ortaya çıkar. Örn. SGPT/SGOT karaciğerde; Bilirubin ve alkalen fosfataz safra kanallarındaki bir hasarı işaret edebilir.

Fonksiyonel toksik etki nedir?

a- Fonksiyonel Toksik Etkiler İlaç, hastanın bozulmuş fizyolojik fonksiyonunu düzeltmek için kullanıldığında, gerek doz aşımı ya da bireysel duyarlılığın artması sonucu bu fonksiyonu aşırı derecede etkilemesi veya diğer fizyolojik fonksiyonları da bozması sonucu ortaya çıkar.

Çok ilaç kullanmak hangi organa zarar verir?

Fazla ilaç kullanımının vücuda zararları nelerdir?

  • Yoğun ağrı kesici kullanımı başta mide olmak üzere sindirim kanalının diğer organlarında da çeşitli problemler meydana getirir. ...
  • Ağrı kesici ve antibiyotiklerin bilinçsiz tüketimi aynı zamanda karaciğer üzerinde de büyük olumsuz etkiler meydana getirir.

Ilacın etkisi ne kadar sürer?

İlacın emilmesi, vücuda dağılması, gittiği yerde işe yaraması ve etkisiz hale gelmesi sonrasında dışarı atılması o ilacın kendi yapısına bağlıdır. Bazı ilaçlar 3-4 saat içinde bu sayılan süreci yaşarken, bazı ilaçların bu süreci geçmesi bir günü alır.

Çok ilaç kullanmak böbreklere zarar verir mi?

Teorik olarak tüm ilaçlar böbreklerin fonksiyonunu olumsuz etkilemektedir. Ancak özellikle anti-inflamatuar ağrı kesiciler, bazı antibiyotikler ve contrast maddeler özellikle böbreklere zarar vermektedir.