İçindekiler:
- Sjögren sendromu nasıl anlaşılır?
- Sjögren sendromu nasil bir hastalık?
- Sjögren ilerlerse ne olur?
- Ağız kuruluğu tedavisi için hangi doktora gitmeliyim?
- Sjogren sendromu neden olur?
Sjögren sendromu nasıl anlaşılır?
Sjögren sendromunun belirtileri hastadan hastaya değişmekle birlikte ana belirtiler çoğunlukla aynıdır: Gözlerde kanlanma, kuruma, yanma, yabancı cisim hissi, kum kaçmış hissi, bulanık görme, ağız kuruluğu; konuşmada, yutkunmada ve çiğnemede zorlanma, dilde yanma, boğazda yanma ve kuruluk, dudaklarda kuruma ve çatlama, ...
Sjögren sendromu nasil bir hastalık?
Sjögren Sendromu, kuru göz ve kuru ağıza neden olan otoimmun (bağışıklık sisteminin kendi kendine yaptığı)
bir hastalıktır. Otoimmun hastalıklarda vücudun savunma sistemi kendisine karşı işlev yapar. İmmün sistem antijenlere (bakteri ve virüs gibi vücuda yabancı maddeler) karşı vücudun doğal savunmasıdır.
Sjögren ilerlerse ne olur?
İyi tedavi edilmezse,
Sjögren Sendromu gözlerde kör noktalara ve kornea ülserine (göz küresinin dış kısmına sarılmış) yol açabilir. Nadiren de olsa bu durum görme kaybına yol açabilir. Şişmiş tükürük bezleri: Tükürük bezleri dilin altında, kulakların önündeki yanağın altında ve ağzın arkasında bulunur.
Ağız kuruluğu tedavisi için hangi doktora gitmeliyim?
Ağız kuruluğu için öncelikle bir diş hekimine
gidilerek tedaviye başlanabilir. Uzun süre
ağız kuruluğu yaşayan kişilerin ise hastalık tanı ve tedavisi için Dahiliye (İç Hastalıkları) uzmanına başvurmak gerekir.
Sjogren sendromu neden olur?
Sjögren sendromu otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla vücudunuzun kendi hücrelerine ve dokularına saldırır. Kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bilim adamları kusurlu bazı genlerin hastalık riskini arttırdığını düşünüyorlar.