Guatr muayenesi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Guatr muayenesi nasıl yapılır?
  2. Tiroid için hangi tahliller yapılır?
  3. Tiroid hormon testi nasıl yapılır?
  4. Guatr ciddi bir hastalık mıdır?

Guatr muayenesi nasıl yapılır?

Hasta doktora başvurduğunda tiroid bezi el ile muayene edilir. Muayene sırasında hastanın yutkunması istenir, o sırada tiroid bezi yukarı ve aşağı oynar, o anda parmak uçları ile tiroid bezinin kıvamı anlamaşılmaya çalışılır. Tiroid bezinin düzgün ya da pürüzlü olup olmadığı saptanır. İkinci yöntem ise şüphedir.

Tiroid için hangi tahliller yapılır?

Tiroid uyarıcı hormon testi kanda bulunan TSH miktarını ölçmektedir. Tiroid bezinizin aslında ne kadar iyi çalıştığını anlamak için TSH testi kullanılmaktadır. Hipofiz bezinizin salgılamış olduğu TSH miktarını ölçer. Bu test ile çok fazla tiroid hormonu veya çok az tiroid hormonu teşhis edilir.

Tiroid hormon testi nasıl yapılır?

TSH Testi nasıl yapılır? TSH testi için genellikle dirseğin iç kısmındaki damardan kan alınır. Tiroit hormonları gün içinde değişebileceği için sabah erken saatlerde yaptırılabilir.

Guatr ciddi bir hastalık mıdır?

Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen bu hastalık her yaşta görülebilmekle birlikte genellikle kadınlarda ve 40 yaş altında daha sık görülür. Tedavi edilmediği takdirde ikincil olarak ortaya çıkabilen farklı hastalıklara yol açarak ölümcül olabilmektedir.