Vitray sanatı kısaca nedir?

İçindekiler:

  1. Vitray sanatı kısaca nedir?
  2. Vitray nedir tarihçesi?
  3. Vitray ne demek ne demek?
  4. Vitray nedir ve nerelerde kullanılır?
  5. Cam süsleme sanatı nedir kısaca?
  6. Vitray ne demek Mimari?
  7. Vitray ilk olarak hangi ülkede kullanılmıştır?
  8. Vitray nedir çeşitleri nelerdir?
  9. Vitray nedir nerelerde kullanılır?
  10. Vitray yapımı nedir?
  11. Cam süsleme sanatına ne ad verilir?
  12. Kurşunlu vitray nasıl yapılır?
  13. Vitray Teknikleri Nelerdir?
  14. Türkler vitray sanatını ne zaman uygulamaya başladı?
  15. Vitray kaça ayrılır?
  16. Tiffany vitray tekniği nedir?
  17. Üfleme cam yapımı nedir?
  18. Cam imalatı yapan ustalara ne ad verilir?
  19. Kurşunlu vitray nedir?
  20. Vitray çalışması neye yapılır?

Vitray sanatı kısaca nedir?

Vitray sanatı gün ışığı ile doğan ve yine onun az ve çokluğu ile değişimler kazanan bir ışıklı resim sanatıdır. ... Bir ışığın azalıp çoğalması ve bulutların hareketi, hatta vitrayın arkasında bulunan ağaçların dal ve yapraklarının veya başka cisimlerin hareketi cam üzerinde değişik renk ve gölgeler meydana getirir.

Vitray nedir tarihçesi?

Birbirinden farklı renklerde camın usta ellerde şekil bulması ve ışıkla buluşmasının adıdır VİTRAY. Vitray tekniği 9. ve 10. yüzyıllarda geliştirilmiştir. ... İlk zamanlarda vitray, kesilen camların kurşun çıtaların arasına konmasıyla yapılıyordu.

Vitray ne demek ne demek?

Vitray kelimesi Türkçe'de "renkli camlarla yapılan sanat eseri" anlamına gelir. Fransızca vitrail "renkli camlarla yapılan sanat eseri" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca vitre "cam" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Latince vitrum "çivit otu, cam" sözcüğünden alıntıdır.

Vitray nedir ve nerelerde kullanılır?

Göz dolduran bir süsleme sanatı olan vitray, artık dini yapıların dışında aşağıda belirtildiği şekilde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. ... Eğlence mekânlarında, ortamın ışığına uygun olarak giriş kapılarında, tavanlarında ve süsleme amaçlı diğer kısımlarda da kullanılabilir.

Cam süsleme sanatı nedir kısaca?

Kısaca cam süsleme sanatı olarak nitelendirilen vitray, en köklü sanatlardan biridir. 1400'lü yılların ilk çeyreğinde Fransa'da ortaya çıkan bu sanat, birçok kişi tarafından hobi olarak da yapılıyor. ... Natürmort ve portre gibi resim türlerinin yanı sıra tamamen hayal gücüne dayalı resimler de camın yüzeyine çizilebilir.

Vitray ne demek Mimari?

Vitray, hem renkli camların birleşmesiyle oluşturulan yapıyı hem de bunu yapma sanatını ifade etmek için kullanılır. Camilerde revzen ya da elvan pencere adı altında bilinmektedir.

Vitray ilk olarak hangi ülkede kullanılmıştır?

Kısaca cam süsleme sanatı olarak nitelendirilen vitray, en köklü sanatlardan biridir. 1400'lü yılların ilk çeyreğinde Fransa'da ortaya çıkan bu sanat, birçok kişi tarafından hobi olarak da yapılıyor.

Vitray nedir çeşitleri nelerdir?

Vitray'ın başlıca temel olarak beş tekniği vardır.Bunlar Tiffany vitray,Kurşunlu vitray,Boyama vitray,Macunlu vitray ve Mozaik vitraylardır.

Vitray nedir nerelerde kullanılır?

Özgün hediyelik eşyalarda, Konutlarda; pencerelerde, aydınlıklarda, oda bölmelerinde, paravanlarda, duvar panolarında, abajurlarda ve kapılarda yer almaktadır.

Vitray yapımı nedir?

Vitray, hem renkli camların birleşmesiyle oluşturulan yapıyı hem de bunu yapma sanatını ifade etmek için kullanılır. ... İslam sanatında revzen, Avrupa sanatına kıyasen çok daha sadedir. Cam parçaları daima renkli olmak zorunda değildir ve bağlayıcı eleman olarak alçı kullanılmaktadır.

Cam süsleme sanatına ne ad verilir?

CAM SÜSLEME (VİTRAY) SANATININ GELİŞİMİ Cam süsleme sanatı aslen Doğu Akdeniz'den gelmektedir. O zamanlarda da cam üretimi yapılıyordu. Kalın ve küçük boyuttaki camlar, mermerler, bronzlar ve küçük cam parçaları ile birlikte bu sanat ortaya çıktı. En eski boyalı vitray örnekleri 9. ve 10.yy'da bulunmuştur.

Kurşunlu vitray nasıl yapılır?

Kurşunlu Vitray: Çizilen eskiz masa üstünde sabitleştirilir, bir köşesi iki kurşunla havya yardımı ile lehim yapılır. Rengine göre camlar alınır, eskizin üzerinde çizilir, sonra elmas yardımı ile cam çizilen yerden 1,5 mm dıştan kesilir. Fazla parçalar pense ile alınır ve cam kurşuna yerleştirilir.

Vitray Teknikleri Nelerdir?

Vitray'ın başlıca temel olarak beş tekniği vardır.Bunlar Tiffany vitray,Kurşunlu vitray,Boyama vitray,Macunlu vitray ve Mozaik vitraylardır.

Türkler vitray sanatını ne zaman uygulamaya başladı?

Kurşunlu vitray sanatının Türkiye'ye girişi ve tanıtılmaya başlaması 1933 yılına rastlar.

Vitray kaça ayrılır?

Vitray'ın başlıca temel olarak beş tekniği vardır.Bunlar Tiffany vitray,Kurşunlu vitray,Boyama vitray,Macunlu vitray ve Mozaik vitraylardır.

Tiffany vitray tekniği nedir?

Tiffany Vitray: Renkli camlar, elmas, pense, havya, bakır folyo ve lehim gerekli malzemelerdir. Tasarlanan desen bir karton üzerine çizilir. Renk kodları yazılarak her parça numaralandırılır. ... Kesilen camlar rodajlanıp temizlendikten sonra tiffany vitray bakır folyosu ile sarılıp, eskiz üzerine dizilip lehimlenir.

Üfleme cam yapımı nedir?

Bir diğer teknik ise “üfleme tekniği” dir. Pipo adı verilen içi boş boruyla üflenerek, eriyik ve sıvı halde bulunan cam şekillendirilir. Bu teknikle; bardak, sürahi, vazo gibi dekoratif malzemeler üretilir. Cam eşyanın üzerine boya ve desen işlenerek yapılan cam işleme sanatına “vitray” denilmektedir.

Cam imalatı yapan ustalara ne ad verilir?

"Camger" adı verilen ustalar kendi aralarında çeşitli uzmanlık bölümlerine ayrılarak çalışırlardı. Sandık ya da tane hesabıyla satılan cam işlerinin üretimi başta Eğrikapı, Tekfur Sarayı, Bakırköy, Eyüp, Balat ve Ayvansaray olmak üzere belirli merkezlerde toplanmıştır.

Kurşunlu vitray nedir?

Kurşunlu Vitray: Çizilen eskiz masa üstünde sabitleştirilir, bir köşesi iki kurşunla havya yardımı ile lehim yapılır. Rengine göre camlar alınır, eskizin üzerinde çizilir, sonra elmas yardımı ile cam çizilen yerden 1,5 mm dıştan kesilir. Fazla parçalar pense ile alınır ve cam kurşuna yerleştirilir.

Vitray çalışması neye yapılır?

Vitray, gün ışığı kullanılarak camda değişimler kazandırılmasını sağlayabilen ışıklı bir resim sanatıdır. Bu sanatı diğer boyama sanatlarından ayıran en önemli özelliği ise aynı kalmamasıdır. Yani ışığın camın üzerine düşmesiyle değişim başlar ve kendi özelliğini kazanır.