E ihracat fatura kimlere zorunlu?

İçindekiler:

  1. E ihracat fatura kimlere zorunlu?
  2. E ihracat faturası nasıl düzenlenir?
  3. Gönderilen ihracat e-fatura nasıl iptal edilir?
  4. Gönderilen e fatura nasıl iptal edilir?
  5. Hangi e fatura iptal edilir?
  6. E faturada Yanlış kesilen fatura nasıl iptal edilir?

E ihracat fatura kimlere zorunlu?

Cevap:5-E-Fatura kayıtlı kullanıcılarının düzenleyeceği ihracat faturalarının e-fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu sadece mal ihracında söz konusudur. Hizmet ihracı bu kapsamda olmayıp eskisi gibi gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura değilse kağıt fatura olarak düzenlemeye devam edecektir.

E ihracat faturası nasıl düzenlenir?

İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.

Gönderilen ihracat e-fatura nasıl iptal edilir?

sol üst köşede bulunan Fatura Sorgulama seçeneği ile Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan alınan “ETTN No” ve “VKN” ile veya yine sol üst köşede bulunan Fatura Listesinde iptal edilecek fatura bulunur. E-fatura iptal işlemi ekranda yer alan “İşlemler” sekmesinde bulunan “Fatura İptal Et” seçeneği ile yapılacaktır.

Gönderilen e fatura nasıl iptal edilir?

E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilemezler. E-faturaları iptal edebilmek için, faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcı e-Faturayı reddettikten sonra ilgili fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.

Hangi e fatura iptal edilir?

Mali mühürle ya da e-imza ile mühürlenip karşı tarafa gönderilmiş olan e-faturanın iptali söz konusu olamaz. E-fatura, faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, sadece faturanın gönderilmiş olduğu kurum tarafından, 7 gün içinde iptal edilmesi mümkündür. E- faturalar, genellikle ticari işlemler için kullanılır.

E faturada Yanlış kesilen fatura nasıl iptal edilir?

GİB'de bulunan “E-Fatura İptal Portalı” üzerinden “Temel Fatura” senaryosuna göre düzenlenmiş olan e-faturanın iptal edilmesi mümkündür. Bunun için faturayı düzenleyen kurumun portal üzerinden iptal talebinin oluşturulması ve oluşturulan talebin de alıcı muhattabına gönderilmesi gerekmektedir.