Kuranda zevce ne demek?

İçindekiler:

  1. Kuranda zevce ne demek?
  2. Zevce kime denir?
  3. Zevcem türkçe ne demek?
  4. Osmanlıda zevce nedir?
  5. Arapçada Ezvac ne demek?
  6. Zevcine ne anlama gelir?
  7. Sevgili zevcem ne demek?
  8. Kadinin Nikahlandigi erkege ne denir?
  9. Osmanlıda teyze ne demek?
  10. Ezvacun ne demek?
  11. Imrae ne demek?
  12. Eski Türkçede hatun ne demek?
  13. Zevcenin eşine ne denir?
  14. Eski dilde teyze ne demek?
  15. Teyze'ye ne denir?
  16. Bakara 25 ayet ne için okunur?
  17. Osmanlıca koca ne demek?

Kuranda zevce ne demek?

Kezâ Kur'an'da زوج (zevc, çoğ. ezvâc) kelimesinin çok çeşitli kullanımları olduğu ve fakat dişil (zevce) formunun bulunmadığı ma'lûmdur. Bu kelimelerden ilkini (zevc) eşi, diğerini (imrae) ise karısı veya kadını diye Türkçe'ye çevirmek mümkün. ... İbrahim'in karısı demek arasında Türkçe açısından bir fark var mıdır?

Zevce kime denir?

Erkeğin nikahlandığı kadın; karı, eş, refika anlamındadır. Karı, bir erkeğin evlenmiş olduğu kadının o erkeğe (kocaya) göre alan akrabalık durumu. Türkçede hanım sözcüğü, nadiren de Arapça kökenli zevce sözcüğü aynı anlamda kullanılır.

Zevcem türkçe ne demek?

Erkeğin nikahlandığı kadın; karı, eş, refika.

Osmanlıda zevce nedir?

zevce / زوجه / زَوْجَه Nikâhlı kadın, eş.

Arapçada Ezvac ne demek?

Çiftler. Zevceler. Nikâhlı karılar.

Zevcine ne anlama gelir?

Kocalık, karılık. Eşlik. Karı ve koca oluş.

Sevgili zevcem ne demek?

(ﺯﻭﺟﻪ) i. (Ar. zevc “eş, çift”ten zevce) Bir erkeğin nikâhlı eşi, karısı: İhtimal zevcesi bu akşam onu beklemiş (Ömer Seyfeddin). Romanımın hakîkî kahramanı olan sevgili zevcem Hâdiye'ye… (Reşat N. Güntekin).

Kadinin Nikahlandigi erkege ne denir?

Türkçe'de "evli kadının eşi" anlamında kullanılan koca kelimesinin Arapça'daki karşılığı zevcdir (çoğulu ezvâc). Arapça'da ba'l kelimesinin (çoğulu buûle) bir anlamı da kocadır. ... İslâm hukuk literatüründe koca ile ilgili hükümler özellikle aile hukuku başta olmak üzere fıkhın çeşitli dallarında ele alınmıştır.

Osmanlıda teyze ne demek?

hale / hâle / خاله Annenin kız kardeşi. Teyze.

Ezvacun ne demek?

(ﺍﺯﻭﺍﺝ) i. (Ar. zevc'in çoğul şekli ezvāc) Zevçler, karı kocalar, eşler.

Imrae ne demek?

İmrae kelimesi Kur'an'da eşler arasında mevcut olan inanç farkından dolayı ortaya çıkan ihanet/hıyanet bağlamında, kadını ifade etmek için kullanılmıştır. Bu durumda, inkârcı olanın kadın olması mümkün olduğu gibi kocanın da inkârcı olması mümkündür.

Eski Türkçede hatun ne demek?

(Çoğulu: Havâtın) Kadın. Hanım. Tar: Yüksek şahsiyetli kadınlara veya hakan eşlerine verilen ünvan.

Zevcenin eşine ne denir?

Arapça'da ba'l kelimesinin (çoğulu buûle) bir anlamı da kocadır. ... Bununla birlikte örfte kocayı ifade etmek için zevc, evli kadını ifade etmek üzere bu kelimenin müennesi olan zevcenin (çoğulu zevcât) kullanımı yaygınlık kazanmıştır. Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır.

Eski dilde teyze ne demek?

Eski Türkçedeki aslı "tayıza" dır. "Tay/tayı" (dayı) sözcüğünden -eze (kız kardeş) ekiyle türetilmiştir. Bazı dillerde teyze ve hala (ve hatta yenge) sözcükleri tek bir kavramla karşılanmıştır ve gerektiğinde bu akrabanın anne tarafından mı yoksa baba tarafından mı olduğu ayrıca belirtilir.

Teyze'ye ne denir?

Anadolu'da teyzeye hala denilen yerler var. Bu, garipsense de doğrusu budur. Teyzeye hala, halaya bibi :) Anne kız kardeşi hala, baba kız kardeşi bibi .

Bakara 25 ayet ne için okunur?

Üzüldüysen: Bakara Suresi 25. Ayet İman edip iyi amel işleyenleri müjdele! Kendileri için altlarından ırmaklar akan cennetler var. Onlara her hangi bir meyveden bir rızık yedirilince onlar, her defasında: «Bu bizim önceden yediğimiz şeydir.» diyecekler; oysa ona benzer olarak sunulacaklar.

Osmanlıca koca ne demek?

zevc / زوج Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.