Sera etkisi nedir nedenleri ve sonuçları?

İçindekiler:

  1. Sera etkisi nedir nedenleri ve sonuçları?
  2. Sera etkisi sonucu ne olur?
  3. Sera gazlarının sonuçları nelerdir?
  4. Sera etkisi nedir örnekler?
  5. Sera etkisine neden olan faktörler nelerdir?
  6. Sera gazı envanteri nedir?
  7. Sera gazlarının salınımı nasıl önlenir?

Sera etkisi nedir nedenleri ve sonuçları?

Dünya, güneş ışınlarından ziyade güneşten gelen ışınların dünyanın yansıtması ile ısınır. Dünyadan yansıyan ışınlar karbondioksit, su buharı, metan gazı baştan olmak üzere atmosferdeki diğer gazlar aracılığıyla tutulur. Güneşten yansıyan ışınların, dünyadaki gazlar tarafından tutulmasına sera etkisi denir.

Sera etkisi sonucu ne olur?

Bu yansıyan ışınlar başta karbondioksit, metan ve su buharı olmak üzere atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulur, böylece dünya ısınır. Işınların bu gazlar tarafından tutulmasına sera etkisi denir. Atmosferde bu gazların miktarının artması Yerküre'de ısınmayı büyük oranda artırır.

Sera gazlarının sonuçları nelerdir?

Atmosferde kızıl ötesi ışınları absorbe edebilen gaz bileşimlerine sera gazı diyebiliriz. Bu, sera gazının atmosferdeki ısıyı tutması ve hapsetmesi anlamına gelir. Bu şekilde sera gazları atmosferdeki sıcaklığı artırırlar ve sera gazı etkisi ile küresel ısınmaya ve dolayısıyla iklim değişikliğine neden olurlar.

Sera etkisi nedir örnekler?

Karbondioksitle birlikte su buharı, metan, azot oksit (nitrojen oksit) ve ozon gazı da birer sera gazıdır. Eğer sera gazları olmasaydı dünyamız buzlarla kaplı bir çöl olurdu. Sera gazları dünyadaki ısının uzaya kaçmasını engelleyerek dünyamızı yaşanabilir hale getirmektedir. Bu ısı tutma olayına sera etkisi denir.

Sera etkisine neden olan faktörler nelerdir?

Fabrikaların bacalarından karbondioksit gazının çıkması ile küresel ısınmaya sebep olan bir gaz türü olarak sera etkisini arttırır. İnsanların ormanları tahrip edip yok etmesi ile havada artan karbondioksit oranı sera gazının artmasına neden olur. Kullanılan deodorant, parfüm gibi gazlar sera etkisine neden olur.

Sera gazı envanteri nedir?

Sera Gazlarının Envanteri, şehir ölçeğinde veya seçilen sınırlı bir bölge özelinde uluslararası normlara uygun olarak atmosfere salınan veya absorbe edilen sera gazlarının miktarının teknik bir raporla belirlenmesidir.

Sera gazlarının salınımı nasıl önlenir?

Sera gazı emisyonunu azaltmak için;
  1. Enerji yoğun sanayileşmeden enerji az yoğun sanayileşmeye geçiş teşvik edilmeli,
  2. Enerji yoğun sanayi tesisleri için sera gazı emisyon sınırlaması ile ilgili çalışmalar yapılmalı,
  3. Ulaşımda yakıt yoğun taşımacılıktan yakıt az yoğun taşımacılığın önü açılmalı,
Daha fazla öğe...