Atom tedavisi hangi durumlarda yapılır?

İçindekiler:

  1. Atom tedavisi hangi durumlarda yapılır?
  2. Atom tedavisi sonrası nelere dikkat edilmeli?
  3. Atom tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır?
  4. Atom tedavisi sonrası tarama nedir?
  5. Atom taraması nedir?
  6. Atom tedavisi Hangi bölüm?
  7. I 131 tüm vücut tarama nedir?
  8. Tiroid sintigrafisi neden yapılır?
  9. Radyoaktif iyot tedavisi sonrası emzirme kaç hafta kesilmelidir?

Atom tedavisi hangi durumlarda yapılır?

Atom tedavisi tiroit bezinin çok hızlı çalıştığı hipertiroidi durumunda (zehirli guatr) ve tiroit bezi kanserlerinin tedavisinde kullanılır. Hipertiroidi tedavisinde düşük dozlarda, tiroit kanserinde ise daha yüksek dozlarda uygulanır. Bu tedavinin hamile ve emziren hastalara uygulanması doğru değildir.

Atom tedavisi sonrası nelere dikkat edilmeli?

Radyoiyod içtikten sonra nelere dikkat edilmelidir?
  • Hasta, radyoiyodu içtikten sonra 2 saat hiçbirşey yememeli ve içmemelidir.
  • Bol miktarda su veya meyva suyu içilmelidir, sulu yiyecekler tercih edilmelidir. ...
  • Tükrük bezinde radyoiyod birikmemesi için iki gün sakız veya limon dilimleri çiğnenmelidir.
Daha fazla öğe...

Atom tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır?

Radyoaktif iyot tedavisi; tiroid kanseri hastalarında özellikle cerrahi sonrası geride hiçbir kanserli tiroid hücresinin kalamamasını sağlamak, böylelikle kanserin tekrar etmesini önlemek amacıyla kullanılır.

Atom tedavisi sonrası tarama nedir?

Atom tedavisi gören hastalarda rutin olarak tarama sintigrafisi yapılır. Atom aldıktan 5 gün sonra çekimler gerçekleştirilir. Tiroid kanseri ameliyatı sonrası hastalar Tg (tiroglobulin) düzeyi ile takip edilir. Tg düzeyi yüksek bulunan hastalarda da tüm vücut tarama sintigrafisi istenir.

Atom taraması nedir?

Halk arasında “atom” olarak da bilinen radyoaktif iyot, besinlerle alınan iyotun radyoaktif şeklidir ve etrafa radyasyon yaymaktadır. Kapsül veya sıvı olarak ağız yoluyla verilen radyoaktif iyot, sindirim sisteminden emildikten sonra tiroid bezi (guatr bezi) hücrelerinde tutulur.

Atom tedavisi Hangi bölüm?

Atom tedavisi nükleer tıp bölümlerinde, Türkiye Atom Enerji Kurumunun belirlediği kurallara göre hazırlanmış özel odalarda, Nükleer Tıp Uzmanı doktorlar tarafından uygulanmaktadır.

I 131 tüm vücut tarama nedir?

Radyoaktif iyot tüm vücut sintigrafisi, tedavi öncesi düşük tanısal dozda radyoaktif iyot izotopları uygulanarak gerçekleştirilen, güvenli bir görüntülemedir. Radyoaktif iyot tüm vücut tarama sintigrafisi, hamilelerde uygulanamaz. Emziren annelerde ise emzirmenin sonlandırılması gerekebilir.

Tiroid sintigrafisi neden yapılır?

Tiroid nodülü olan bir hastada TSH düzeyi düşük olduğu zaman sintigrafik inceleme yapılır. Bu inceleme hipertiroidi oluşturabilecek bir nodül/nodüllerin görülmesini sağlar. Ayrıca tiroid sintigrafisi bazen tiroidit hastalıklarının tanısında da istenebilir.

Radyoaktif iyot tedavisi sonrası emzirme kaç hafta kesilmelidir?

HAMİLE VE EMZİREN BAYANLARA RADYOAKTİF İYOT TEDAVİSİ VERİLMEMESİ GEREKİR. Emziren annelere ancak emzirme kesildikten sonra radyoaktif iyot verilebilir. Radyoaktif iyod tedavisi sonrası en az 6 ay gebelik önerilmemektedir.