Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl yapılır?
  2. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi mirasçıları bağlar mı?
  3. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noter ücreti ne kadar?
  4. Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin yapılması konusunda yetkili kimdir?
  5. Satış vaadi sözleşmesi yasal mı?
  6. Taşınmaz mal satış vaadi sözleşmesi nedir?
  7. Satış vaadi şerhi ne demek?
  8. Şerh kaç yıl geçerli?
  9. Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi hangi mahkeme?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl yapılır?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri de resmi senet şeklinde düzenlenmesi ve noter huzurunda iki tarafça imzalanması suretiyle geçerlilik kazanır ( BK md. 29, Noterlik K. md. 60/3, md.89). Sözleşmenin şekil şartı kamu düzeni ile ilgili olup noter tarafından düzenleme şeklinde yapılması zorunludur.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi mirasçıları bağlar mı?

Dolayısıyla alıcı veya satıcının ölmesi durumunda bu kişilerin mirasçıları, hak, alacak ve borçlardan sorumlu olacaktır. Bu bağlamda satış vaadi sözleşmesi, mirasçıları da bağlayıcı niteliktedir.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noter ücreti ne kadar?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noter harcı: - Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 12 nolu Pozisyonu uyarınca sözleşmede yazılı bedel ile kayıtlı değerin yüksek olanından binde 6,83 oranında harç tahsili gerekiyor.

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin yapılması konusunda yetkili kimdir?

Bu bağlamda, 2644 Sayılı Tapu Kanunu'nun 26.maddesi taşınmaz satışları için tapu sicil muhafız ya da memurlarını yetkili kılmışken, 1512 Sayılı Noterlik Kanunu'nun 60/3 ve 89.maddeleri taşınmaz satış vaadi sözleşmelerinin noterlerce düzenleme şeklinde ( re'sen ) yapılacağı kuralını getirmiştir.

Satış vaadi sözleşmesi yasal mı?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin resmi işlemlerde geçerli olabilmesi için noter huzurunda yasal prosedürlere göre düzenlenmiş olması gerekir. Noter dışında düzenlenen ve notere sadece imza onayı için getirilen sözleşmelerin ise herhangi bir yasal geçerliliği yoktur.

Taşınmaz mal satış vaadi sözleşmesi nedir?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmazın, satıcı tarafından belirlenen bir bedel karşılığında ve taraflarca belirlenen şartlar dâhilinde, ileri bir tarihte yapılması planlanan asıl satışını amaçlayan bir ön sözleşmedir.

Satış vaadi şerhi ne demek?

SATIŞ VAADİ ŞERHİ, Noterce düzenlenmiş, bir taşınmaz malın ilerideki bir tarihte satışını taahhüt eden sözleşmenin tapu siciline şerh verilmesidir.

Şerh kaç yıl geçerli?

Şufa, vefa ve iştira haklarında en çok 10 yıl, gayrimenkul satış vaadinde ise 5 yıldır. Süre bitince tapu memuru şerhi kendiliğinden siler.

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi hangi mahkeme?

Gayrimenkul Satış Vaadine Dayalı Tapu İptal ve Tescil Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkemeler; Tapu iptal ve tescil davaları hukuk mahkemelerinde görülmektedir. Bu davada görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise gayrimenkulün aynının bulunduğu yer mahkemesidir.