Aort damarı neden tıkanır?

İçindekiler:

  1. Aort damarı neden tıkanır?
  2. Aort anevrizması nasıl teşhis edilir?
  3. Aort damarı nasıl iyileşir?
  4. Aort anevrizması patlarsa ne olur?
  5. Kalp damarları geniş olursa ne olur?
  6. Aort damarı nasıl açılır?
  7. Aut damarı tıkanırsa ne olur?
  8. Yapay damarın ömrü ne kadardır?

Aort damarı neden tıkanır?

Aortun tıkanması veya daralması ise çeşitli faktörlerle damardan yeterli kan akımının olmaması veya pıhtı kalıntıları nedeniyle damarda tıkanması veya daralmasıdır. Özellikle damar sertliği, diyabet (şeker hastalığı), sigara kullanımı aort tıkanması / daralması riskini artırmaktadır.

Aort anevrizması nasıl teşhis edilir?

Anevrizmanın olduğu noktaya göre, göğüs içerisindeki aortta ise tanı aşamasında röntgen başlangıç olarak kullanılabilir. Sadece röntgen filmi ile aorttaki genişleme gözlemlenebilir. En yaygın olarak kullandığımız teşhis yöntemi ise ses dalgalarıyla çalışan ultrason yöntemidir.

Aort damarı nasıl iyileşir?

Tedavisinde ilk basamak, risk faktörlerinin azaltılarak periyodik kardiyovasküler kontrollerin sağlanmasıdır. Erken teşhis edilen Aort Anevrizması, hastalığın özelliğine göre cerrahi veya kateter yöntemler (Endovasküler Greft, EVAR, TEVAR) ile tedavi edilebilir.

Aort anevrizması patlarsa ne olur?

Çoğu AAA'lar (Abdominal Aort Anevrizmaları): AAA patlarsa, şikayetler karnın alt kısmında veya sırtta ani ve şiddetli ağrı, bulantı ve kusma, ciltte terleme, baş dönmesi ve ayağa kalkınca artmış kalp hızı şeklinde olur. Patlamış bir AAA nedeniyle oluşan iç kanama, hastada şoka yol açabilir.

Kalp damarları geniş olursa ne olur?

Bu genişleme nedeni ile damarlarda çatlama ve yırtılma meydana gelir ve bu durum damarın patlamasına kadar gidebilmektedir. Bu hastalık çok fazla oluşur ve ilerlerse ölümle de sonuçlanabilmektedir. Eğer böyle bir durum oluştuğu takdirde hemen bir hekime müracaat etmek gereklidir.

Aort damarı nasıl açılır?

Açık Cerrahi Yöntem Bu yöntemde anevrizmanın olduğu bölgede karın duvarı yaklaşık 15-20 cm. kesi ile açılıyor. İşlem sıklıkla genel anestezi altında yapılıyor. Anevrizmanın olduğu aort damarına sentetik materyalden oluşan greft ile bypass uygulanıyor.

Aut damarı tıkanırsa ne olur?

Göğüste ani ve şiddetli bir ağrı, beyin damarları etkilendiyse nabzın azalması, buna bağlı olarak terleme, halsizlik ve nefes darlığı aort diseksiyonunu akla getirmelidir. Damar tıkanması veya daralması durumunda ise tıkanan bölgede ağrı, iyileşmeyen yaralar, gangren, yürümede aksaklık görülebilir.

Yapay damarın ömrü ne kadardır?

Doç. Dr. Oğuz Taşdemir, hastanın kendine bakması, düzenli ilaç kullanımı, egzersiz, kontrollerini düzenli yapması, diyet ve kilo kontrolüne dikkat etmesi halinde bypass damarlarının ömrünün 30 yıla kadar çıktığını söyledi.