Garbın afakı ne demek sözlük anlamı?

İçindekiler:

  1. Garbın afakı ne demek sözlük anlamı?
  2. Garbın ne anlama geliyor?
  3. İstiklal Marşı'ndaki Garbın ne demek?
  4. Serhad ne demek İstiklal Marşı?
  5. Emel ne demek din?
  6. Na mahrem eli ne demek?
  7. Garp etmek ne demek?
  8. Siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın ne demek?
  9. Hayasızca ne demek TDK?
  10. Serhat ne demek TDK?
  11. Emel isminin özellikleri nelerdir?
  12. Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli ne deme?
  13. Şehadet ne demek istiklal marşı?
  14. Afak ne demek Osmanlıca?
  15. Siper ne demek TDK?

Garbın afakı ne demek sözlük anlamı?

1. Anlamı (eş anlamlısı): İstiklal Marşı'nda geçen , "Batı'nın ufukları" anlamına gelen söz.

Garbın ne anlama geliyor?

1. Batı ülkeleri halkı, Avrupalılar. 2. teşmil. Batıya özenen, batı taraftarı olan kimseler.

İstiklal Marşı'ndaki Garbın ne demek?

Garp kelimesi pek çok insanın kulağına aşina olmuştur. Özellikle İstiklal Marşı'nda yer alan 'garbın afakı' kelime grubu üzerinden bilinir. Burada garp kelimesi 'batı' anlamı taşırken afak kelimesi ise 'ufuk' şeklinde tabir edilmektedir.

Serhad ne demek İstiklal Marşı?

İstiklal marşındaki ”benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var” cümlesinde ”serhad” sözcüğünün anlamı nedir. Serhad kelimesinin sözlük anlamı “sınır boyu” demektir. Burada ise Batıya karşı iman dolu bir yüreğin hazır hazır ve güçlü olduğu anlatılmıştır.

Emel ne demek din?

Emel kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de biri "insanı oyalayan, âhiretini unutturan dünyevî arzu ve tutkular" (el-Hicr 15/3), diğeri de mutlak olarak "arzu edip ümit bağlama" (el-Kehf 18/46) anlamına gelecek şekilde iki âyette geçmektedir.

Na mahrem eli ne demek?

“Mahrem” olmayan kimselere ise “namahrem” denir. Bunlar, kendisi ile evlenme yasağı bulunmayan kişilerdir. Bu sözcüğün Türkçede ayrıca “yabancı, el” anlamı da vardır. Sözgelimi, İstiklal Marşı'ndaki “Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli” dizesi bu anlamdadır.

Garp etmek ne demek?

Başlıktaki söz “Türk milliyetçiliğinin babası” olarak bilinen sosyolog, yazar ve siyasetçi Ziya Gökalp'e ait. (1876-1924). Genç okurlar için hatırlatalım, “Garp medeniyeti” “Batı uygarlığı” anlamına geliyor.

Siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın ne demek?

"Siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın" ifadesi de yine cephede savaşan Türk askerine söylenmiştir. Batılı devletlerin bu utanmaz akınlarına, saldırmalarına karşı icabında gövdeni siper ederek, canını ver ama bu saldırıyı durdur denmektedir. (Haya utanma, sıkılma duygusu demektir.

Hayasızca ne demek TDK?

hayâsız. sf. Utanması olmayan, sıkılmayan: “Rezil!

Serhat ne demek TDK?

Serhat ismi hem Arapça hem de Farsça kökenden gelen özel ifadesi bulunan bir isimdir. Bu doğrultuda Türkçe olarak bakıldığı zaman karşılığı, 'Sınır boyu' şeklinde anlatılmaktadır. Diğer bir anlamı ile hudut şeklinde de bilindiğini dile getirmek gerekir.

Emel isminin özellikleri nelerdir?

Yaklaşık 3 asırdır kullanılmakta olan Emel ismi, Arapça kökenlidir....Harflerinin analizine göre Emel isminin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
  • İdealist. Hedeflerini gerçekleştirmek için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan.
  • Özverili.
  • Başkalarının fikirlerine hoşgörülü.

Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli ne deme?

1. Bir dîne inananların ibâdet etmelerine mahsus yer, tapınak, ibâdethâne: Rûhumun senden ilâhî şudur ancak emeli / Değmesin mâbedimin göğsüne nâmahrem eli (Mehmet Âkif). ... (İsim tamlamasının ikinci öğesi olarak) Büyük bir sevgi ve saygı ile bağlanılan yer: “Sanat mâbedi.” “Güzellik mâbedi.”

Şehadet ne demek istiklal marşı?

ŞEHADET: Tanıklık, şahitlik. EBEDİ: Sonsuz, ölümsüz, bengi. VECT: Sevgi veya heyecandan doğan coşkunluk, kendinden geçme. Coşkulu istek.

Afak ne demek Osmanlıca?

afak / âfâk / آفاق / اٰفَاقْ Ufuklar. Yerle göğün birleştiği gibi görünen uzak dâire. Etraf. Cihetler.

Siper ne demek TDK?

1) kendini veya bir şeyi korumak amacıyla bir başka şeyi siper olarak kullanmak: “Tuğla harmanındaki ameleler durup ellerini gözlerine siper ederek etrafı aradılar.” -S. F. Abasıyanık. 2) bir şey veya bir kimse için kendini tehlikeye atmak: “Siper et gövdeni dursun bu hayâsızca akın” -M. A. Ersoy.