Veraset ve intikal vergisi nasıl ödenir?

İçindekiler:

  1. Veraset ve intikal vergisi nasıl ödenir?
  2. Veraset ve intikal vergisi nereye ödenir?
  3. Veraset ve intikal vergisi ne zaman tahakkuk eder?
  4. Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmezse ne olur?
  5. Veraset ve intikal vergisi hangi vergi dairesine verilir?
  6. Veraset ve intikal vergisi tahakkuk tarihinden itibaren ne kadar süre içinde ödenmeli?
  7. Veraset ve intikal vergisi verilmezse ne olur?
  8. Veraset ilamı nasıl çıkartılır?

Veraset ve intikal vergisi nasıl ödenir?

Mükellefler, veraset ilamını aldıktan sonra; Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda ya da vergi dairesine elden veya posta yoluyla beyanname verebiliyor.

Veraset ve intikal vergisi nereye ödenir?

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi, vefat etmiş durumda olan kişinin son ikametgâhının bulunduğu yerde olan vergi dairesine verilir. Vefat eden kişinin ikametgâhı yabancı bir memlekette ise; Türkiye'deki son ikametgâhının bulunmakta olduğu yerdeki vergi dairesine verilir.

Veraset ve intikal vergisi ne zaman tahakkuk eder?

Veraset ve intikal vergisine ilişkin mükellefiyetlerde tahakkuk işlemi yapmak için beyanname verme süresinin sonundan başlayarak 15 gün beklenir. Beyanname bu süre içinde verilirse vergi zıyaı cezası kesilmez ve gecikme faizi de hesaplanmaz. Mükellefe tebliğ edilmek şartı ile yeniden 15 günlük süre verilir.

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmezse ne olur?

Veraset ve İntikal Vergisi Yasası gereğince bu vergi miras kalan taşınmaz mallar için mirasçılar tarafından ödeniyor. Vergi için beyan verilmezse ceza kesiliyor.

Veraset ve intikal vergisi hangi vergi dairesine verilir?

Beyanname nereye verilir? Veraset ve intikal vergisi beyannamesi, vefat edenin son ikametgâhının bulunduğu yerdeki vergi dairesine verilir. Vefat edenin ikametgâhı yabancı memlekette ise; Türkiye'deki son ikametgâhının bulunduğu yerdeki vergi dairesine verilir.

Veraset ve intikal vergisi tahakkuk tarihinden itibaren ne kadar süre içinde ödenmeli?

Verginin ödenmesi : Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 19. Maddesine göre tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirmek üzere, intikal eden gayrimenkullerin tescil işlemi, veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenmeksizin yapılır.

Veraset ve intikal vergisi verilmezse ne olur?

Veraset ve İntikal Vergisi Yasası gereğince bu vergi miras kalan taşınmaz mallar için mirasçılar tarafından ödeniyor. Vergi için beyan verilmezse ceza kesiliyor.

Veraset ilamı nasıl çıkartılır?

Noter yolu ile veraset ilamı çıkarmak için ilk aşamada notere başvurulur. Noter yapılan talebi inceler ve nüfus kayıtlarına bakarak, mirasçı olunup olunmayacağına karar verir. Nüfus kayıtlarında başvuran kişi/kişilerin mirasçı oldukları anlaşılıyor ise Noter Kanunu gereğince noter başvuran kişiye veraset ilamını verir.