Aşil tendonu ağrısı nedir?

İçindekiler:

  1. Aşil tendonu ağrısı nedir?
  2. Aşil tendonu tedavisi ne kadar sürer?
  3. Aşil tendonu neden olur?
  4. Aşil tendonu zedelenmesi nasıl olur?
  5. Aşil tendonu ne yapar?
  6. Tendon agrisi nasil gecer?
  7. Aşil tendonu kopan insan yürüyebilir mi?
  8. Ayak tendonu kesilirse ne olur?
  9. Aşil tendonu kopan yürüyebilir mi?
  10. Tendon zedelenmesi ne kadar sürede iyileşir?
  11. Tendon zedelenmesi nasıl anlaşılır?
  12. Aşil tendonu hangi kasın tendonu dur?
  13. Tendon kopmasına ne iyi gelir?
  14. Tendon iltihabı nasıl geçer?
  15. Aşil tendonu kopması tedavi edilmezse ne olur?
  16. Tendon kendi kendine iyileşir mi?

Aşil tendonu ağrısı nedir?

Ayak bileğinin arka kısmından baldır kaslarına kadar uzanır. Vücudun en güçlü tendonu olmasına rağmen kolayca hasar görebilir. Genellikle sporcularda görülen bir durum olan aşil tendiniti, tendonun ani şekilde zorlanması veya aşırı kullanılmasına bağlı olarak gelişen iltihabi bir hastalıktır.

Aşil tendonu tedavisi ne kadar sürer?

6-12 haftalık bir iyileşme dönemi sonrası fizik tedavi uygulanmalıdır. İyi ve tam bir iyileşme olmadan spora dönüş, tekrar kopmalara neden olabilir.

Aşil tendonu neden olur?

Aşil Tendinitinin temelinde tendonun zorlanması bulunmaktadır. Aşil Tendiniti nedenleri arasında; aşırı yüklenme, ani aktivite artışı, aşırı kilo artışı gösterilebilir ancak nedenleri arasında belirgin bir travma bulunmamaktadır. Kısa sürede ve kondisyonsuz şekilde yürüyüş veya koşu da Aşil Tendinitine neden olabilir.

Aşil tendonu zedelenmesi nasıl olur?

Aşil tendonu kopması bacağın arkasında yer alan baldır kasını topuk kemiğine bağlayan tendonun kısmen ya da tamamen yırtılması sonucu görülen bir durumdur. Çoğunlukla sporcularda görüldüğü düşünülse de ani bir zorlanma ya da aşırı esneme sonucu yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyin başına gelebilir.

Aşil tendonu ne yapar?

Bu dokuların en büyüğü ise topuk kemiğini baldıra bağlayan aşil tendonu isimli tendondur. Bu tendon ismini vücudundaki tek zayıf noktası topuğunun arkası olan ve efsanelerde anlatılan Aşil isimli Yunan Tanrısından almıştır. Aşil tendonunun temel işlevi ayağın aşağı doğru bükülmesidir.

Tendon agrisi nasil gecer?

İlk 48-72 saat boyunca her seferinde 10-15 dakika olmak üzere saatte 1 veya 2 kez buz veya soğuk paketler uygulanır. Yardımcı olduğu sürece buz kullanmaya devam edilir. Günlük yaşantıyı veya gece uykusunu bozan ağrı varsa basit ağrı kesiciler alınır. Sertliği önlemek için nazik egzersizler ve esneme yapılır.

Aşil tendonu kopan insan yürüyebilir mi?

Aşil kopması sonrası kişi yürüyebilir mi? Evet yürüyebilir. Biraz ağrısı olur, aksayarak yürür. Ayak bileği ve parmaklarını büke kaslar nedeniyle ayak bileğini oynatabilir ama gücü yoktur.

Ayak tendonu kesilirse ne olur?

Aşil tendonunun koptuğu durumlarda kişi, ayak bileği arkasında şiddetli bir ses duyabilir, aynı zamanda ani ve şiddetli bir acı hisseder. Bu kopma sonrasında kişi yürüme ve bileğini hareket ettirmede güçlük çeker. Kopmanın türüne bağlı olarak cerrahi müdahale gerekebilir.

Aşil tendonu kopan yürüyebilir mi?

Aşil kopması sonrası kişi yürüyebilir mi? Evet yürüyebilir. Biraz ağrısı olur, aksayarak yürür. Ayak bileği ve parmaklarını büke kaslar nedeniyle ayak bileğini oynatabilir ama gücü yoktur.

Tendon zedelenmesi ne kadar sürede iyileşir?

Tendon yaralanmasının iyileşmesi haftalar veya aylar alabilir. Bu noktada sabırlı olmak ve tedaviye uyum sağlamak önem taşımaktadır. Yaralı tendonu çok erken kullanmaya başlamanın daha fazla hasara neden olabileceği ve bu durumda tedavi şeklini değiştirmek gerekebileceği unutulmamalıdır.

Tendon zedelenmesi nasıl anlaşılır?

Tendon yaralanmalarının belirtileri nelerdir? Tendon yaralanmalarının belirtileri (Tendinopati) genellikle etkilenen bölgede ağrı, sertlik ve güç kaybına neden olur. Tendonun bulunduğu eklem kullanıldığında ağrı daha da kötüleşebilir. Gece boyunca veya sabah uyanınca daha fazla ağrı ve sertlik yaşanabilir.

Aşil tendonu hangi kasın tendonu dur?

Aşil tendonu, bacağın baldır kaslarının büyük tendonu, ayak bileğinin arkasında topuğa tutunur. Aşil tendonu iltihabına Aşil tendiniti denilmektedir. Baldırın arka bölümündeki kas grubunun topuk kemiğine birleşmesini sağlayan yapıya Akhilleus'un öyküsünden esinlenilerek Aşil tendonu adı verilmiştir.

Tendon kopmasına ne iyi gelir?

Tendon kopmaları meydana geldiğinde mutlaka doktor müdahalesi gerekmektedir. Bu yüzden öncesinde kopmaya soğuk kompres uygulayarak, ağrı ve acı hafifletilebilir. Bir buz parçasını beze veya havluya sararak meydana gelen yere koyabilirsiniz. Kesinlikle direk buzu temas ettirmeyin.

Tendon iltihabı nasıl geçer?

Tendonu sabitlemek için çıkarılabilen destek ya da atel kullanabilirsiniz. Sıcak ya da soğuk kompres uygulamak da iltihabı azaltmada faydalıdır. İbuprofen ve aspirin gibi ilaçlar ağrının ve iltihabın azaltılmasında rol oynar.

Aşil tendonu kopması tedavi edilmezse ne olur?

Aşil tendonun nispeten daha zayıf olan kan dolaşımından dolayı iyileşme süreci uzundur. Tam kopmuş aşil tendonu kısa sürede ve uygun şekilde tedavi edilmezse, tendonun fonksiyonları zayıflar. Yürüyüş gibi normal günlük aktiviteler, koşma ve diğer spor aktiviteler için gerekli bacak gücünü sağlayamaz.

Tendon kendi kendine iyileşir mi?

Tendon yaralanmasının iyileşmesi haftalar veya aylar alabilir. Bu noktada sabırlı olmak ve tedaviye uyum sağlamak önem taşımaktadır. Yaralı tendonu çok erken kullanmaya başlamanın daha fazla hasara neden olabileceği ve bu durumda tedavi şeklini değiştirmek gerekebileceği unutulmamalıdır.