Birleşik çekimli eylem nasıl bulunur?

İçindekiler:

  1. Birleşik çekimli eylem nasıl bulunur?
  2. Birlesik zamanli fiil nasil bulunur?
  3. Birleşik çekim eki nedir?
  4. Yardımcı fiil nasıl bulunur?
  5. Çekimli fiili nasıl buluruz?

Birleşik çekimli eylem nasıl bulunur?

Birleşik kipli fiiller, içinde birden fazla kip eki bulunan fiillerdir. Fiilin birden çok kip ve zaman bildirecek biçimde çekimlenmesiyle oluşur. Basit çekimli fiillere ek fiilin getirilmesiyle yapılır.

Birlesik zamanli fiil nasil bulunur?

Bir fiil, haber ya da dilek kiplerinden birini alırsa, ikinci kip eki olarak görülmekte olan geçmiş zaman, duyulan geçmiş zaman ve ya şart kiplerinden birini alır ise bu fiile birleşik zamanlı fiil denilmektedir. Örnek olarak ise; Dün yaş günün olduğunu bilmiyordum.

Birleşik çekim eki nedir?

Türkçede fiiller, aldıkları zaman eklerine göre ikiye ayrılır. (-dı, -mış, -er, -yor) eklerinden yalnızca birini almış olan fiillere basit çekimli eylem denir. Birden fazla zaman eki almış fiiller ise birleşik çekimli eylem olarak adlandırılır.

Yardımcı fiil nasıl bulunur?

Genellikle isim soylu kelimelerin sonuna getirilerek oluşturulan kelimelere yardımcı fiil (eylem) denir. Bazı yardımcı eylemler ise fiilimsiler ile birlikte kullanılır. Türkçede en çok kullanılan yardımcı fiillerin başında ''olmak'', ''kılmak'', ''eylemek'' ve ''etmek'' fiilleridir.

Çekimli fiili nasıl buluruz?

Bir fiilin çekimli fiil olabilmesi için kök fiil kip eki ve şahıs eki almalıdır. Bu şekilde basit çekimli bir fiil oluşmuş olur. Örnek: gör (fiil kökü) + dü (kip eki) + m (şahıs eki) gördüm çekimli fiili meydana gelir. gel (fiil kökü) + di (kip eki) + m (şahıs eki) geldim çekimli fiili meydana gelmektedir.