Müdana nedir sözlük?

İçindekiler:

  1. Müdana nedir sözlük?
  2. Müdanasız olmak ne demek?
  3. Müdana ne demek Arapça?
  4. Hem pa ne demek?
  5. Müdana ne demek TDK?
  6. Müdara etmek ne demek?
  7. Mudarasız ne demek?
  8. Midare ne demek?
  9. Hempa hangi dil?
  10. Derakap ne demek?
  11. Lütfet ne anlama gelir?
  12. Müdara etmek ne demek TDK?
  13. Müdara uygulaması ne demek?
  14. Mudara ne denir?
  15. Payimal etmek ne demek?
  16. Lutfetmek mi Lütfetmek mi?

Müdana nedir sözlük?

MÜDÂNÂ i. (Ar. mudāhene “dalkavukluk”tan) halk ağzı. Minnet etme, boyun eğme: “Kimseye müdânâsı yok.” ѻ Müdânâ etmek (eylemek): Minnet etmek, boyun eğip yalvarmak: Geldim sana eyleyim müdânâ / Olursan eğer benimle hem-pâ (Şeyh Gālib – Ş.

Müdanasız olmak ne demek?

Müdana yaranmaya, kendini kabul ettirmeye çalışmak demek. Müdanasızlık ise kimseye yaranmadan kendi ayakları üstünde durmak, kimseye açıklama yapma gereği hissetmeden işini yapmak, iyi görünmeye özen göstermemek olarak tarif ediliyor sözlükte.

Müdana ne demek Arapça?

Arapça mudāhanat مداهنة "yağcılık, dalkavukluk" sözcüğünden alıntıdır.

Hem pa ne demek?

HEMPÂ 1. Arkadaş, ayaktaş: Gerçi lâf urmakta yoktur sana hempâ biliriz / Lîk senden dâd alır bir dâd-güster yok mudur (Sultan II. Murad'dan).

Müdana ne demek TDK?

a. (müda:na:) hlk. Yaranmaya, iyi görünmeye çalışma.

Müdara etmek ne demek?

MÜDÂRÂ 1. Kin ve düşmanlığı örtüp zâhiren dost gibi davranma, iyi geçinme, güler yüzle idâre etme: Yakın komşu kâfirlerle gāyet müdârâya başladı (Âşıkpaşazâde).

Mudarasız ne demek?

mudarasız: rahatça (Denizleri mudarasız geçersin.) -Ö- önünden: önceden (Önünden gülmeyen sonra güler mi?)

Midare ne demek?

Midare etmek : Birine ihtiyaç duymak, yardım istemek.

Hempa hangi dil?

Hempa kelimesi Farsça kökenlidir.

Derakap ne demek?

(ﺩﺭﻋﻘﺐ) zf. (Fars. der- eki ve Ar. 'aḳab “arka” ile der-'aḳab) Hemen, hemen arkasından, arkası sıra, akabinde: Fakat Nihat'ın hayat verici huzûru bu siyah endîşeleri derakap dağıtırdı (Hüseyin C.

Lütfet ne anlama gelir?

LUTFETMEKLÜTFETMEK – LUTFEYLEMEK – LÜTFEYLEMEK 1. İyi davranmak, hoş muâmele etmek, iyilikte bulunmak: Bu hususta bize karşı lutfediyorlar. Nezâket gösteriyorlar (Hüseyin R. Gürpınar).

Müdara etmek ne demek TDK?

Müdara kelimesi hoşgörülü olma, insanlarla iyi geçinme anlamında kullanılan Arapça kökenli bir sözcüktür. Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde uyguladığı üç önemli politikadan biridir.

Müdara uygulaması ne demek?

Terim olarak taşkın hareketleriyle huzursuzluğa yol açmasından endişe edilen veya aşırı alıngan olan kişilere karşı nazik davranarak kötülüğünü önlemeyi yahut gönlünü almayı amaçlayan davranışları ifade eder (Lisânü'l-ʿArab, "dry" md.; Tâcü'l-ʿarûs, "dry" md.; İbn Hacer, XXII, 330; Ahmed Rifat, s. 320-321).

Mudara ne denir?

Sözlükte “kandırmak, aldatmak” anlamındaki dery kökünden türeyen müdârâ kelimesi “hoşgörülü olma, insanlarla iyi geçinme” mânasına gelir. ... Müdârâ kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de geçmemekte, bazı hadis mecmualarında Hz. Peygamber'in konuyla ilgili tavsiyeleri yer almaktadır.

Payimal etmek ne demek?

PÂYİMAL – PÂYMAL – PÂMAL ѻ Pâyimal (Pâymal, Pâmal) etmek: Ayaklar altına almak, hakir ve perîşan etmek: Zebânîler elinde etme pâmâl (Sünbülzâde Vehbî). Bir haydut gibi vicdânın en pâk ve mukaddes olan bu kānûnunu pâyimal eder.

Lutfetmek mi Lütfetmek mi?

LUTFETMEKLÜTFETMEK – LUTFEYLEMEK – LÜTFEYLEMEK 1. İyi davranmak, hoş muâmele etmek, iyilikte bulunmak: Bu hususta bize karşı lutfediyorlar.