Yumurtalık kist kaç mm tehlikelidir?

İçindekiler:

  1. Yumurtalık kist kaç mm tehlikelidir?
  2. Yumurtalık kisti kaç mm olmalı?
  3. Yumurtalık kisti nasıl tedavi edilir?
  4. Yumurtalık kisti vajinadan alınır mı?

Yumurtalık kist kaç mm tehlikelidir?

Bazen basit, fonksiyonel kistler 8-9 cm büyüklüğe ulaşabilirler. Özellikle genç hastalarda 4-6 haftalık takiple bu kistlerin çoğunun kaybolduğu görülebilir, ancak takiple kaybolmayan veya büyüyen kistler özellikle de 5 cm'in üzerindeyse ameliyat edilmelidir.

Yumurtalık kisti kaç mm olmalı?

En yaygın olarak görülen yumurtalık kistlerinin iyi huylu kitleler kategorisinde yer aldığını söyleyen Op. Dr. Ceydeli, “Sekiz santimden küçük olan bu kistler genellikle pelvik muayenede tesadüfen görülür ve dört-sekiz hafta arasında kaybolur. İşlevsel yumurtalık kistlerin, üç santimi geçtikten sonra kist adı alır.

Yumurtalık kisti nasıl tedavi edilir?

Kistin büyümesi ciddi problemlere neden olacağından, ameliyat en kesin çözüm olur. Eğer kist, büyük ise ve kötü huylu olma durumu söz konusu ise Laporatomi tedavisi uygulanır. Bunun yanında küçük olup iyi huylu olan kistlerde vardır. Bu kistler içinde laparaskopi tedavisi uygulanır.

Yumurtalık kisti vajinadan alınır mı?

Yumurtalık kistleri için uygulanan cerrahi girişimlerde her zaman kistektomi uygulanmaz. Bunun dışında çeşitli durumlarda kistle beraber, yumurtalık ve bazen rahim dahi alınabilir. Örnek olarak, kanser şüphesi olan bir yumurtalık kisti ameliyatında, rahim de yumurtalıkla birlikte alınabilmektedir.