Gut hastalığının zararları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Gut hastalığının zararları nelerdir?
  2. Gut krizine ne iyi gelir?
  3. Gut hastalığı nelere yol açar?
  4. Gut hastalığı kaç günde geçer?
  5. Gut krizi nasıl olur?

Gut hastalığının zararları nelerdir?

Gut hastalığı yeterince tedavi edilmezse eklem hasarına, eklemde hareket kısıtlılıklarına ve deformasyonlara yol açar. Yüksek ürik asit seviyeleri; böbrekte ürik asit taşlarına ve böbrek yetmezliğine, kalp krizine ve inmeye neden olabilir.

Gut krizine ne iyi gelir?

Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.

Gut hastalığı nelere yol açar?

Gut, vücuttaki aşırı ürik asit miktarından kaynaklanır, bu da eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal ürik asit kristallerinin (monosodyum ürat kristalleri) birikmesine ve gut hastalığına neden olur. Bir yumruya yol açan yumuşak dokudaki ürik asit toplanmasına tofüs denir.

Gut hastalığı kaç günde geçer?

Gece uykudayken vücut sıcaklığının düşmesi nedeniyle, ürik asitin eklem sıvısındaki çözünürlüğünün azalmasının buna neden olduğu düşünülmektedir. Nedeni tam olarak bilinmese de, ataklar ilkbahar ve sonbahar aylarında daha sık görülür. Ataklar herhangi bir tedavi almadan genelde 7-10 gün içinde kendiliğinden kaybolur.

Gut krizi nasıl olur?

Gut hastaları sıklıkla hafif ateş, üşüme ve kendini iyi hissetmeme gibi tüm vücudu etkileyen belirtiler yaşarlar. Tedavi edilmezse ilk krizin en şiddetli evresi genellikle 3-4 gün sürer ve ağrı sonraki 3-4 gün içinde giderek azalır. Daha sonra ağrı ve inflamasyon tipik olarak kendiliğinden kaybolur.