Takiye ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Takiye ne demek TDK?
  2. Takiye yapmak günah mı?
  3. Siyasi takiye ne demek?
  4. Imsakiye ne demek kısaca bilgi?
  5. Tecilli olmak ne demek?
  6. Şiilikte takiye ne demek?
  7. Ruhbanlık ne anlama gelir?
  8. Ikram ne demek din kültürü?
  9. Askerliği tecil etmek ne demek?
  10. Beda ne anlama gelir?
  11. Ruhbanlık nedir islam?
  12. Ruhban Rahip ne demek?
  13. Ya Zül Celali vel ikram ya Allah ne demek?
  14. Allah'ın ikramı ne demek?
  15. Hangi durumlarda askerlik tecil edilir?

Takiye ne demek TDK?

Takiyye, dinî, manevî veya dünyevî zararları önlemek için kişinin muhalifler karşısında imanını veya inancını gizlemesi demektir.

Takiye yapmak günah mı?

Takıyye, Şii fırkalarda özellikle İsnaaşeriyye'de dini bir prensip, bir inanç esası olarak kabul edilmektedir. Onlara göre, takıyye vaciptir ve onu terk etmek bir ibadeti terk etmeye denktir. Cafer-i Sadık, "Mümine karşı takıyye yapmak şirktir. Münafığa karşı ise bir ibadettir.

Siyasi takiye ne demek?

Diğer bir ifadeyle takıyye muhaliflere karşı uygulanan siyasî bir mahiyete bürünmüş, istenen sonuca ulaşabilmek için söylenen sözleri zâhir ve bâtın diye ikiye ayırıp ilkini herkesin, ikincisini ancak mezhep mensuplarının anlayabileceği bir terminoloji oluşturulmuştur.

Imsakiye ne demek kısaca bilgi?

İmsakiye ise, Ramazan ayı boyunca tüm şehirlerin imsak ve iftar saatlerini gösteren takvimdir.

Tecilli olmak ne demek?

Arapçadan gelen tecil kelimesinden türemiş olan tecilli, 'herhangi bir durumu ertelemiş olan kimse' şeklinde ifade edilmektedir. Bu anlamı üzerinden gündelik yaşamda tek başına veya cümle içerisinde değerlendirebilirsiniz.

Şiilikte takiye ne demek?

Takiyye, dinî, manevî veya dünyevî zararları önlemek için kişinin muhalifler karşısında imanını veya inancını gizlemesi demektir.

Ruhbanlık ne anlama gelir?

Hıristiyan din adamlarına rahip/keşiş, rahiplere özgü yaşantıya da ruhbanlık adı verilmiştir. Tenha yerlere çekilerek dünya nimetlerini terk etmek ve sürekli ibadet ve riyazetle meşgul olmak bu hayatın başta gelen özellikleridir.

Ikram ne demek din kültürü?

Dinde ikram ne demek? Zü'l- Celal-i ve'l-İkram kelime anlamı itibariyle 'azamet sahibi ve yüce olmak' anlamları üzerinden tabir edilmektedir. Ve bu anlamları tamamen Allahü teâlâya aittir.

Askerliği tecil etmek ne demek?

Tecil erteleme manasına gelmektedir. Askere gitmeye engel olan durumlar tecil sebepleri arasında yer alır. Kişinin öğrenci olması başlıca sebeplerden biridir. Eğer kişi 21 yaşına gelmiş fakat bir eğitim dönemi içerisinde yer alıyorsa askerliğini tecil ettirme hakkına sahiptir.

Beda ne anlama gelir?

"Gizli bir şeyin sonradan ortaya çıkması, kişinin bir konuda beliren birkaç görüşten birini tercih etmesi" mânalarına gelen bedâ, terim olarak "Allah'ın belli bir şekilde vuku bulacağını haber verdiği bir olayın daha sonra başka bir şekilde gerçekleşmesi" şeklinde tarif edilir.

Ruhbanlık nedir islam?

RUHBAN: Sözlükte, korkmak, ürpermek kökünden gelir. Korkutmak, tedhiş uyandırmak, yıldırmak, ürpermek, dehşet saçmak, korkutmak, yıldırmak anlamlarına gelir. Rehbaniyye ruhbana ait iş anlamında, Ruhban da çoğulu olup rahipler, keşişler demektir.

Ruhban Rahip ne demek?

TDK'ya göre ruhban kelimesinin sözlük anlamı rahiplerdir. Ruhban olarak adlandırılan din adamları, kiliselerde, şapellerde ve manastırda görev alır. Hristiyanların kutsal günü olan Pazar günleri vaaz veren rahipler özen günlerde ve bayramlarda ayinler düzenler.

Ya Zül Celali vel ikram ya Allah ne demek?

Zül-Celal Vel İkram Esma Türkçe Anlamı Zül-Celal Vel İkram zikri yüce Allah'ın sonsuz ihsan sahibi olduğunu, dilediği kullarına yücelik ve azamet verdiğini azamet sahibi tek kudret ve güç olduğunu anlatır.

Allah'ın ikramı ne demek?

Allah'ın ikramı, ihsanı, yardımı.

Hangi durumlarda askerlik tecil edilir?

İlk şartlardan birisi de, askerlik dönemi gelen kişilerin öğrenci olmasıdır. Öğrenci olan kişiler, askerliğini kolayca tecil ettirebilir. Lise veya üniversiteden yeni mezun olan bireyler de, bir süre askerliğini tecil ettirebilir. Devlet tarafından yeni mezun olan kişilere belirli bir süre verilir.