Bendeki kıllar alınır mı?

İçindekiler:

  1. Bendeki kıllar alınır mı?
  2. Ben çıkması neden olur?
  3. Ciltteki benler neden oluşur?
  4. Ben çıkması kötü mü?
  5. Benler neden tehlikeli?
  6. Ben sonradan oluşur mu?

Bendeki kıllar alınır mı?

Benlerin üzerinde çıkan kıllar tıraş edilebilir. Cımbızla alınması benin altında inflamasyona yol açarak ağrılı şişliğe sebep olacağından, yapılmamalıdır. Benlerinizde bir değişiklik görürseniz veya yeni bir benin çıktığını farkederseniz bir dermatoloğa başvurunuz.

Ben çıkması neden olur?

Güneşin zararlı ışınları olan UVB ve UVA ışınları ile cilde temas etmesi ile melenosit hücrelerinin artması ortaya çıkar. Bu durumda ben artışına ve koyulaşmasına etken olmaktadır. Koruma faktörü yüksek güneş koruma kremleri kullanmak gereklidir. Genetik nedenler; benler üzerinde etkili birer rol oynarlar.

Ciltteki benler neden oluşur?

Doğuştan gelen benler genetik bir yatkınlık nedeniyle oluşabilmektedir. Fakat benler ciltte sonradan da oluşabilmektedir. Özellikle açık tenli kişilerde sonradan ben oluşumu daha yaygın olarak görülmektedir. Sonradan oluşan benler genellikle dış etkiler nedeniyle oluşmaktadır.

Ben çıkması kötü mü?

Benlerin büyük bir kısmı iyi huyludur. Bir kısmında ise 'melanoma' adı verilen cilt kanseri gelişebiliyor. Ten ve göz rengi açık, sarı saçlı, kolay yanan veya zor bronzlaşan, çillenmeye eğilimli, yoğun güneşe maruz kalan ve ailesinde melonoma hikayesi olanlar cilt kanseri açısından daha fazla risk taşıyor.

Benler neden tehlikeli?

Benlerin güneşi gördükçe hem sayıları artar hem de yapıları bozulup dejenere olabilirler. Özellikle ani ve yüksek dozdaki güneş çok önemli. Özellikle yanık yapacak boyutta kızarma, soyulma gibi durumlar, deri kanserine dönüşme riskini artırır.

Ben sonradan oluşur mu?

Benler doğuştan gelebildiği gibi sonradan da vücutta oluşabilmektedir. Kişinin vücudunda otuzlu yaşlara kadar yeni benler çıkması olasıdır. Bu benlerin hamilelik döneminde, hormonu etkileyen durumlarda veya hormonların sık sık dalgalandığı ergenlikte sayısının ve boyutlarının artması gözlemlenen normal bir durumdur.