Üniversite neye göre tercih yapılır?

İçindekiler:

  1. Üniversite neye göre tercih yapılır?
  2. Hangi puana göre tercih yapılır?
  3. Başarı sırasına göre tercih nasıl yapılır?
  4. Tercih yaparken sıralama kaç binden başlamalı?
  5. YKS tercihlerde kaç puan üstü yazılır?

Üniversite neye göre tercih yapılır?

a) Tercih yapacak yada karar verecek kişinin sahip oldukları: YGS-LYS Başarı durumunuz (puanınız ya da başarı sıranız), Ailenizin ya da sizin ekonomik gücünüz, Becerileriniz – Kabiliyetleriniz, İstek ve amaçlarınız, Nasıl bir hayat yaşamak istiyorsunuz, Cinsiyet vb. değişmezleriniz.

Hangi puana göre tercih yapılır?

Yerleştirme puanı ise ham puanın ağırlıklandırılmış şeklidir. Yerleştirme puanının hesaplanmasında, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılmaktadır. Üniversite tercihleri yapılırken "Yerleştirme Puanları" esas alınacak olup "Sınav puanları" kısmında bulunan rakamlar alınan ham puanı göstermektedir.

Başarı sırasına göre tercih nasıl yapılır?

Tercihler mutlaka başarı sırasına göre yapılmalı. ÖSYM, yerleştirme işlemini başarı sırasına göre yapar. Aynı programı, 1. tercihine ve 15. tercihine yazan adaylardan biri o programa yerleşecekse, başarı sırası daha iyi olan aday yerleşir.

Tercih yaparken sıralama kaç binden başlamalı?

Özellikle eşit ağırlık ve sözel tercihlerinde çok sürprizler, sapmalar olabiliyor. Bundan korunmanın yolu geniş bir aralıktan tercih yapmak. Eğer aday 100 bininci ise 20-30-40 ve 50 binlerden birer tercih yapsın ama 85-90 binlerden, 110-120 binlerden de tercih yapsınb Sürprizler de olabilir.

YKS tercihlerde kaç puan üstü yazılır?

YKS'de adayların herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşebilmeleri için alması gereken baraj puanı 150 olarak belirlendi. 150 ve üzeri alan adaylar tercih yapabilecek. Lisans programlarını tercih etmeye hazırlananlar ise 180 ve üzeri puan almaları gerekmektedir.