Büyüyen et beni zararlı mı?

İçindekiler:

  1. Büyüyen et beni zararlı mı?
  2. Benin büyümesi normal mi?
  3. Et beni büyümesi neden olur?
  4. Küçük benler büyür mü?
  5. Vücuttaki ben sayısı neden artar?
  6. Et beni nasıl kurtulurum?
  7. Ben ne renk olur?

Büyüyen et beni zararlı mı?

Boyutları giderek büyüyen benlerde melanomdan şüphelenebilir. Bendeki renk değişimi de iyi gözlemlenmeli. Eğer vücutta bu özelliklerde bir ben görülürse hemen bir deri hastalıkları uzmanına başvurulmalı. Tedavi edilmeyen deri kanserleri hızlıca akciğerlere, karaciğere ya da beyne yayılabilir.

Benin büyümesi normal mi?

Benlerin çapı, görünüşü ve rengi de zamanla değişir ve kabarık bir hale gelebilir. Bütün bunlar benlerin büyüme sürecinde normal bulgular olabilir. Ancak bu değişimlerin 1-2 ay gibi kısa zaman aralığında görülüyor olması önemlidir.

Et beni büyümesi neden olur?

Et beninin oluşmasında pek çok faktör rol oynar. Vücutta bulunan bir protein türü olan kolajen, et beni oluşumunda rol oynar. Farklı bir deyişle et beni, kolajen liflerinden ve kan damarlarından oluşur. Deri dokusunun düzensiz bir şekilde büyümesine bağlı olarak oluşan et beni, çoğunlukla genetik geçişlidir.

Küçük benler büyür mü?

Genellikle küçük çocuklardaki benler konusunda endişelenmeye gerek yoktur. Çocukluk çağı ve adölesan dönemde benlerin çıkması normaldir. Çocuk büyüdükçe benler de büyür. Bazıları koyulaşır, bazıların da rengi açılır.

Vücuttaki ben sayısı neden artar?

Güneşin zararlı ışınları olan UVB ve UVA ışınları ile cilde temas etmesi ile melenosit hücrelerinin artması ortaya çıkar. Bu durumda ben artışına ve koyulaşmasına etken olmaktadır. Koruma faktörü yüksek güneş koruma kremleri kullanmak gereklidir. Genetik nedenler; benler üzerinde etkili birer rol oynarlar.

Et beni nasıl kurtulurum?

Temizlediğiniz bölgeyi tamamen kuruladıktan sonra kürdan yardımıyla nazikçe kaşıyın. Sonrasında pamuğu elma sirkesine batırıp benin üzerine yara bandıyla yapıştırın. Bu şekilde pamuğu et beninin üzerinde bir gece bekletin. Sabah olunca bandı çıkarın ve bölgeyi ılık su ile durulayın.

Ben ne renk olur?

Benler genellikle derinin zararsız değişikliklerindendir. Tıp dilinde "melanositik nevüs" olarak bilinirler ve "melanosit" adı verilen pigment hücrelerin (derinin rengini veren hücreler) çoğalması sonucu gelişmektedir. Benler düz veya kabarık olabilir. Renkleri pembeden kahverengi ve siyaha kadar değişmektedir.