Teke ve Taşeli platosu nerededir özelliği nedir?

İçindekiler:

  1. Teke ve Taşeli platosu nerededir özelliği nedir?
  2. Teke Platosu nasıl oluştu?
  3. Taşeli platosu nerede bulunur?
  4. Teke Platosu dağlık mı?
  5. Taşeli platosunda neden tarım yapılmaz?
  6. Taşeli Platosu seyrek nüfuslu mudur?
  7. Teke Platosu kalkerli midir?
  8. Teke ve Taşeli Platosu kurak mı?
  9. Taşeli Yöresi hangi ilde?
  10. Teke Taşeli dağlık mı?
  11. Taşeli platosunda tarım yapılır mı?
  12. Taşeli Platosu yerleşmenin seyrek olduğu yerlerden biri midir?
  13. Teke ve Taşeli neden az nüfuslu?
  14. Taşeli Platosu kalkerli mi?
  15. Teke platosu nüfusun yoğun olduğu yerler arasında mıdır?
  16. Taşeli Platosu yerleşmeye uygun mudur?
  17. Taşeli ve Teke platosu neden seyrek nüfuslu?
  18. Taşeli Platosu hangi akarsu?
  19. Teke Taşeli Platosu engebeli mi?
  20. Platolarda tarım yapılır mı?

Teke ve Taşeli platosu nerededir özelliği nedir?

Akdeniz Bölgesinde bulunan Taşeli Platosu ile Teke Platosu, karstik plato olma özelliğine sahiptir. Bu platolarda kıl keçisi yetiştirilir. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Erzurum-Kars Platosu, lav platosuna örnektir. Ayrıca ülkemizde büyükbaş hayvancılığın en çok yapıldı platosu olma özelliğine sahiptir.

Teke Platosu nasıl oluştu?

Teke, Taşeli Platoları (Göksu Nehri tarafından parçalanarak oluşturulmuş karstik bir platodur. ... Her ne kadar Orta Karadeniz'deki Canik dağları üzerinde aşınmalarla düzleşmiş araziler varsa da bunların tam bir plato olduğu söylenemez bu araziler Kelkit çayı ve kolları tarafından parçalanarak oluşmuştur.

Taşeli platosu nerede bulunur?

Taşeli Platosu, ülkemizin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illeri arasında yükselen karstik yapıda bir platodur.

Teke Platosu dağlık mı?

Akdeniz Bölgesi. Nüfus yoğunluğunun en az olduğu yerler Teke ve Taşeli Platosu ile dağlık alanlardır.

Taşeli platosunda neden tarım yapılmaz?

Karstik araziden dolayı yüzey suları fazla değildir, hayvanlara çoğunlukla kar suyu verilir. Plato üzerinde ova bulunmaz. Tarım amacıyla Göksu ve kollarının vadileri kullanılır. Bu vadilerde meyvecilik yapılır.

Taşeli Platosu seyrek nüfuslu mudur?

Taşeli Platosu, Türkiye'de flüvyal süreçlerin neredeyse hiç etkin olamadığı kesintisiz en geniş alanlardan biridir. ... Türkiye'nin en seyrek nüfuslu sahalarından birine karşılık gelmektedir.

Teke Platosu kalkerli midir?

2) Karstik Platolar: Kalker ve Jips gibi eriyebilen ya da çözülebilen kayaçların bulunduğu arazilerin akarsular tarafından aşındırılması sonucu oluşan platolardır. Akdeniz Bölgesindeki Taşeli Platosu ve Antalya'nın batısındaki Teke Platosu karstik platolara örnek teşkil eder.

Teke ve Taşeli Platosu kurak mı?

Taşeli yaylasının iklimi çok şiddetlidir, kışlar uzun ve ağır geçer. Kar yaylayı tamamen örter, çok yağar ve tipi yapar. Yazın yayla serindir, ikinci yarısı yağışsızdır.

Taşeli Yöresi hangi ilde?

Taşeli yöresi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biri olan Akdeniz Bölgesi'nin orta kesiminde yer alır. Bölge yaklaşık olarak Antalya ilinin doğu kesimi ile Mersin ilinin batı kesiminden oluşur.

Teke Taşeli dağlık mı?

Antalya Körfezi'nin batısındaki dağlarla ve platolarla kaplı karstik arazi "Teke Yöresi" olarak adlandırılır. Teke Yöresi ve Taşeli Platosu bölgenin en tenha yerleridir. ... Akdeniz Bölgesi genel olarak engebeli ve dağlıktır.

Taşeli platosunda tarım yapılır mı?

Bölge halkı, yörede arazi yapısının ve bitki örtüsünün elverişli olması nedeniyle tarım, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmaktadır. ... Karstik araziden dolayı yüzey suları fazla değildir, hayvanlara çoğunlukla kar suyu verilir. Plato üzerinde ova bulunmaz. Tarım amacıyla Göksu ve kollarının vadileri kullanılır.

Taşeli Platosu yerleşmenin seyrek olduğu yerlerden biri midir?

Ülkemizde Nüfusun Seyrek Olduğu Yerler; Yıldız dağları, Karadeniz Bölgesi'nin dağlık alanları, Menteşe Yöresi, Taşeli Platosu, Teke Yarımadası, Tuz Gölü ve çevresi, Hakkari dağlık bölgeleri genel olarak nüfus yoğunluğu düşük alanlardır.

Teke ve Taşeli neden az nüfuslu?

Alana düşen yağmur suları ve eriyen kar, kalkerli yapının gözeneklerinden hızla süzülüp yeraltına girdiği için plato yüzeyinde su bulunmaz. Bu nedenle alan, insan nüfusunun en düşük düzeyde kaldığı yerlerden biridir.

Taşeli Platosu kalkerli mi?

2) Karstik Platolar: Kalker ve Jips gibi eriyebilen ya da çözülebilen kayaçların bulunduğu arazilerin akarsular tarafından aşındırılması sonucu oluşan platolardır. Akdeniz Bölgesindeki Taşeli Platosu ve Antalya'nın batısındaki Teke Platosu karstik platolara örnek teşkil eder.

Teke platosu nüfusun yoğun olduğu yerler arasında mıdır?

Bu bölgede coğrafi özellikler nedeniyle nüfus seyrektir.

Taşeli Platosu yerleşmeye uygun mudur?

Taşeli Platosunda sürekli yerleşmeler yoktur: Taşeli platosunun belirtilen özelliklerine göre değerlendirilmesi yapıldığında bu platoda neden yerleşmenin olmadığı kendiliğinden ortaya çıkar. Plato kırsal yaşam bakımından daimi yerleşme sınırları dışında kalmaktadır. ... Teke platosu da karstik oluşumlu diğer platodur.

Taşeli ve Teke platosu neden seyrek nüfuslu?

Alana düşen yağmur suları ve eriyen kar, kalkerli yapının gözeneklerinden hızla süzülüp yeraltına girdiği için plato yüzeyinde su bulunmaz. Bu nedenle alan, insan nüfusunun en düşük düzeyde kaldığı yerlerden biridir.

Taşeli Platosu hangi akarsu?

Alanın Tanımı: Antalya ve Mersin illeri arasında uzanan Taşeli Platosu, doğuda Göksu Nehri ile kuzeyde Göksu'nun kollarından biri olan Ermenek Çayı tarafından yarılmış karstik bir platodur. Batı kesiminde 2100 metrelerde olan yükseklik doğuda 1300 metrelere düşer.

Teke Taşeli Platosu engebeli mi?

Taşeli Platosu'nun kalbi sayılabilecek, Mersin'in Anamur ve Antalya'nın Gazipaşa ilçesinin kuzey kesişim bölgesindeki engebeli düzlük, bir kaya denizini andıran görünümüyle bölgenin karstik yapısının en tipik örneklerinden biri.

Platolarda tarım yapılır mı?

Vadi çok derin olduğu için tarım alanında sulamadan yararlanamayız. Yüksek platolarda büyükbaş mera hayvancılığı, alçak platolarda ise tarım ve küçükbaş hayvancılığı gelişmiştir.