Anayasanın 9 maddesi nedir?

İçindekiler:

  1. Anayasanın 9 maddesi nedir?
  2. Anayasanın 7 maddesi 2 fıkrası nedir?
  3. Anayasanın 26 maddesi nedir?
  4. Anayasada kaç madde var 2021?
  5. 8 madde nedir?
  6. 1982 Anayasasının temel ilkeleri nelerdir?
  7. Anayasanın ilk 3 maddesi nedir kisaca?
  8. Anayasa 84 madde nedir?
  9. Anayasanın 94 maddesi nedir?
  10. Anayasanın 24 maddesi nedir?
  11. 1982 Anayasası 90 madde nedir?
  12. Anayasanın 123 maddesi ne diyor?
  13. Temel hak ve ödevler nelerdir?

Anayasanın 9 maddesi nedir?

Madde 9 – Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır. Madde 9 – Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.

Anayasanın 7 maddesi 2 fıkrası nedir?

Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.

Anayasanın 26 maddesi nedir?

Madde 26 – Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet Resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.

Anayasada kaç madde var 2021?

Anayasa, bugüne kadar yirmi bir kez değişikliğe uğramıştır. Anayasada 7 kısım, 177 madde ve 16 geçici madde bulunmaktadır.

8 madde nedir?

MADDE 8. – Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.

1982 Anayasasının temel ilkeleri nelerdir?

Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlılık, Atatürk milliyetçiliği, Atatürk medeniyetçiliği, Çağdaş medeniyete ulaşma azmi, Milli egemenlik, Milli menfaatlerin üstünlüğü, Anayasanın ve hukukun üstünlüğü, Hürriyetçi demokrasi, Kuvvetler ayrılığı, Yurtta sulh, cihanda sulh ilkesi, Türk varlığının devleti ve ülkesiyle ...

Anayasanın ilk 3 maddesi nedir kisaca?

MADDE 3. ... – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Anayasa 84 madde nedir?

(Değişik: 23/7/19/9 md.) İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır.

Anayasanın 94 maddesi nedir?

Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.

Anayasanın 24 maddesi nedir?

MADDE 24.– Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. ... Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.

1982 Anayasası 90 madde nedir?

Milletlerarası andlaşmaların Türk hukuk düzenindeki yeri ve Anayasal denetimi, Anayasa'nın 90. maddesinin son fıkrasında, “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz.” biçiminde düzenlenmiştir.

Anayasanın 123 maddesi ne diyor?

Anayasanın 123. maddesine göre; idare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir. İdarenin kuruluş ve görevleri, merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanır. Kamu tüzelkişiliği, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulur.

Temel hak ve ödevler nelerdir?

ANAYASAL HAKLARIMIZ
  • Yaşama hakkı
  • Kişi dokunulmazlığı
  • Kişi hürriyeti ve güvenliği.
  • Özel hayatın gizliliği ve korunması
  • Yerleşme ve seyahat hürriyeti.
  • Din ve vicdan hürriyeti.
  • Düşünce ve kanaat hürriyeti.
  • Bilim ve sanat hürriyeti.
Daha fazla öğe...