Genel Sağlık Sigortası için nereye başvurulacak?

İçindekiler:

  1. Genel Sağlık Sigortası için nereye başvurulacak?
  2. Genel sağlık sigortası başvuru formu nasıl doldurulur?
  3. Genel sağlık sigortasından nasıl yararlanılır?
  4. Gelir testi formu nereden alınır?
  5. Gelir testi internetten yapılıyor mu?
  6. Genel sağlık sigortasından eşler yararlanabilir mi?
  7. Internetten gelir testi yapılabilir mi?
  8. Gelir testi sonuçlandıktan sonra ne yapılmalıdır?
  9. Gelir testi e devletten yapılır mı?
  10. Gelir testi için gerekli belgeler nelerdir?

Genel Sağlık Sigortası için nereye başvurulacak?

GSS başvuru işlemleri, Sosyal Güvenlik Kurumundan fiziki şekilde yapılmalı ya da online sistemler üzerinden gerçekleştirilmelidir. Genel Sağlık Sigortası başvuruları, online ortamda e-devlet üzerinden ve Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinden gerçekleştirilmektedir.

Genel sağlık sigortası başvuru formu nasıl doldurulur?

Tarih, başvuran kişinin adı, soyadı ve imzası eklenmelidir. Başvuru sahibinin ikametgah bilgileri: Adres yazılmalı ve gerekli imza ile mühür bulundurulmalıdır. Sosyal güvenlik sorgulaması: Başvuru sahibinin ve eşinin sosyal güvencesi hakkında bilgi verilmelidir. Vakıf personelinin ad, soyad ve imzası gereklidir.

Genel sağlık sigortasından nasıl yararlanılır?

Evdeki kişi başına gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar (2029 TL/ TL) Genel Sağlık Sigortası primi ödemeyerek sağlık hizmeti alabiliyor. Kişi başı gelir 676 lira ile 2029 lira arasında olanlar ise asgari ücretin 3'te 1'inin yüzde 12'si oranında yani 81 lira ödeyerek sağlıktan yararlanabiliyor.

Gelir testi formu nereden alınır?

Gelir testine başvuru, vatandaşların yaşadığı ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yapılır. Bilinenin aksine test, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılsa da başvurular buradan alınmaz. Başvuru yapmak isteyen vatandaşlar, verilen formu eksiksiz şekilde doldurmalıdır.

Gelir testi internetten yapılıyor mu?

Test sonucunda geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenlerin GSS borçları silinecek. Gelir Testi Sonucu Sorgulama ise E-devlet sistemi aracılığıyla yapılabiliyor. e Devlet'e giriş yapan vatandaşlar, kendilerinden istenen bilgileri sisteme girerek sonucu görüntüleyebiliyor.

Genel sağlık sigortasından eşler yararlanabilir mi?

Eşi çalışan kadın veya erkek hangi yaşta olursa olsun kendisi çalışmasa bile evli olduğu müddetçe eşi üzerinden genel sağlık sigortasından yararlanabilir. ... Dolayısıyla sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartların varlığı halinde anne babası da sigortalı üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

Internetten gelir testi yapılabilir mi?

Test sonucunda geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenlerin GSS borçları silinecek. Gelir Testi Sonucu Sorgulama ise E-devlet sistemi aracılığıyla yapılabiliyor. e Devlet'e giriş yapan vatandaşlar, kendilerinden istenen bilgileri sisteme girerek sonucu görüntüleyebiliyor.

Gelir testi sonuçlandıktan sonra ne yapılmalıdır?

Sosyal Güvenlik Kurumu gelir testiyle ilgili olarak herhangi bir işlem yapmamaktadır. En fazla gelir testi yaptıracak kişinin başvurusunu alarak ilgili sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına göndermektedir. Ancak kişilerin gelir durumu tespit edildikten sonra tescil ve prim tahsil işlemleri SGK tarafından yürütülür.

Gelir testi e devletten yapılır mı?

Buna göre sosyal güvencesi olmayan bireyler asgari ücretin %3'ü oranında bir tutarı dışarıdan ödeyerek GSS kapsamına dahil olabilir. Test sonucu sorgulaması ya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ya da e-Devlet aracılığıyla yapılır. İlk seçenek olarak başvuru yapılan kuruma giderek sonuç öğrenilebilir.

Gelir testi için gerekli belgeler nelerdir?

Gelir testi evrak açısından şu belgeler talep edilir;
  • Başvuru sahibinin kimlik belgesi,
  • Başvuru sahibinin güncel vesikalık fotoğrafı, son 6 ay içinde çekilmiş olması,
  • İkamet ettiği yeri gösteren ikametgah belgesi ile başvurular yapılacaktır.