Kesirlerde çarpma bölme işlemi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Kesirlerde çarpma bölme işlemi nasıl yapılır?
  2. Kesirli sayı nasıl bölünür?
  3. Ondalık sayılarda çarpma işlemi nasıl yapılır?
  4. Bir kesrin kesri nasıl bulunur?
  5. Köklü sayılarda çarpma işlemi nasıl yapılır?
  6. Ondalık kesirler nasıl bölünür?
  7. Basit kesir nasıl yapılır?
  8. Kareköklü ifadeler nasıl çarpılır?
  9. Ondalık gösterim nasıl yapılır?

Kesirlerde çarpma bölme işlemi nasıl yapılır?

Kesirlerde çarpma işlemi yaparken paylar ve paydalar kendi aralarında çarpılır. Kesirler arasına “x” işareti konulabileceği gibi “.” İşareti de konulabiliyor. Kesirlerde bölme işlemini yaparken de en basit şekilde birinci kesri aynen yazıp, ikinci kesri ters çevirip, çarpma işlemini uyguluyorsunuz.

Kesirli sayı nasıl bölünür?

Kesir ile kesri bölmek için şimdiki adımları ezberle.
  1. Denklemdeki ilk kesri yalnız bırak.
  2. Bölme işaretini çarpma işaretine çevir.
  3. İkinci kesre takla attır (tersini bul).
  4. İki kesrin paylarını (üstteki sayılar) birbiriyle çarp. ...
  5. İki kesrin paydalarını (alttaki sayılar) birbiriyle çarp.
Daha fazla öğe...

Ondalık sayılarda çarpma işlemi nasıl yapılır?

3) Ondalık sayılarda çarpma işlemi toplama ve çıkarma işlemlerindeki gibi yapılmaz. Çarpma işleminde virgül yokmuş gibi sayılar çarpılır. İşlem sonunda çarpılan sayıların virgülden sonraki basamak sayılarının toplamı kadar çıkan sonuç sağdan sola virgül ile ayrılır.

Bir kesrin kesri nasıl bulunur?

Not: Herhangi bir çokluğun basit kesir kadarını bulabilmek için öncelikle elimizdeki sayıyı paydaya böleriz. Daha sonra çıkan sayıyı pay ile çarparız ve sonucu bulmuş oluruz.

Köklü sayılarda çarpma işlemi nasıl yapılır?

Kareköklü sayılarda çarpma işleminde öncelikle sayılar karekök içerisine alınır ve çarpılır. Örneğin; √5 ile √6 çarpımında √5.6=√30 olur. - Kareköklü sayılarda bölme işlemi ise kareköklü sayıların her biri kök içerisine alınır ve bölünür.

Ondalık kesirler nasıl bölünür?

Ondalık gösterimlerle bölme işlemi yaparken öncelikle bu sayıları kesre dönüştürünüz. Daha sonra birinci sayı aynen kalır ve ikinci sayı ters çevrilerek çarpılır. İşte bu kadar kolay bir işlemin ardından ondalık gösterimlerde bölmeyi rahatlıkla yapabiliriz.

Basit kesir nasıl yapılır?

BASİT KESİR: Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denir. ÖRNEK: 2 1 7 2 \dfrac{21}{72} 72 21'nin payı 21 ve paydası 72'dir. Payı paydasından küçük olduğu için 2 1 7 2 \dfrac{21}{72} 72 21 bir basit kesirdir.

Kareköklü ifadeler nasıl çarpılır?

Kareköklü sayılarda çarpma işleminde öncelikle sayılar karekök içerisine alınır ve çarpılır. Örneğin; √5 ile √6 çarpımında √5.6=√30 olur. - Kareköklü sayılarda bölme işlemi ise kareköklü sayıların her biri kök içerisine alınır ve bölünür. Örneğin, √70 / √10 = √70/10= √7 olur.

Ondalık gösterim nasıl yapılır?

Ondalık Gösterimler Nasıl Okunur? Ondalık gösterimlerde okunuşlar şu şekilde olmaktadır. Virgülden önceki sayı okunur ve arkasından tam sözcüğü söylenir. Sonrasında ondalık kısımda bulunan sayının en küçük basamağının ismi ile ondalık kısımdaki sayının ismi okunur.