ALT yüksekliği hangi hastalığın belirtisi?

İçindekiler:

  1. ALT yüksekliği hangi hastalığın belirtisi?
  2. AST testi neden istenir?
  3. ALT neyi gösterir?
  4. ALT neden istenir?
  5. ALT normal değerleri nedir?

ALT yüksekliği hangi hastalığın belirtisi?

Yüksek olarak tespit edilen ALT seviyeleri genellikle karaciğer enfeksiyonu, hepatosteatoz (karaciğer yağlanması), siroz, hepatit, karaciğer kistleri ve kanserleri ile buna benzer hastalıkları işaret eder.

AST testi neden istenir?

Serum glutamik oksaloasetik transaminaz (SGOT) olarak da bilinen Aspartat Aminotransferaz testi (AST), karaciğer hasarının saptanması ve pek çok karaciğer hastalığının tanısı için kullanılan biyokimyasal bir laboratuvar testidir.

ALT neyi gösterir?

ALT, az miktarlarda iskelet, kalp kasları ve pankreas hücrelerinin hasar görmesi durumunda kana salınan bir enzimdir. Kandaki ALT seviyesinin ölçülmesi için ise ALT testi yapılır. ALT testi ile kandaki alanin aminotransferaz yani kısaca ALT olarak ifade edilen enziminin seviyesi ölçülür.

ALT neden istenir?

Karaciğer hasarını saptamak için tipik olarak alanin aminotransferaz (ALT) kan testi kullanılmaktadır. Sıklıkla aspartat aminotransferaz (AST) ile veya karaciğer panelinin bir bölümü olarak veya karaciğer hastalığını taramak veya tanınmasına yardımcı olmak için istenir.

ALT normal değerleri nedir?

Ayrıca böbrekler, kalp, kaslar ve pankreas gibi diğer organlarda da daha küçük miktarlarda ALT enzimi mevcuttur. Normal ALT değerleri; Erkeklerde: 10-40 U/L'nin arasındadır, Kadınlarda: 7-35 U/L arasındadır.