Aort yırtığı nasıl olur?

İçindekiler:

  1. Aort yırtığı nasıl olur?
  2. Bacakta damar yırtılması nedir?
  3. Damar patlaması ne demek?
  4. Aort yırtılması ameliyatı nasıl yapılır?
  5. Aort patlarsa ne olur?
  6. Aort anevrizması belirtileri nelerdir?
  7. Aut damarı nasıl patlar?

Aort yırtığı nasıl olur?

Aort yırtılması büyük oranda yüksek tansiyonu olan hastalarda görülür. Damar sertliği ile bozulmuş aortanın duvarının yüksek tansiyona bağlı damar içi artmış gerilim ile yırtılması sonucu bu hastalık ortaya çıkar. Kadınlarda 40 yaş altında görülen aort yırtılması vakalarının yarısı gebeliğin son üç ayında olmaktadır.

Bacakta damar yırtılması nedir?

Kılcal damar çatlaması ya da bacaktaki varislerin tıbbi adı telenjiektazidir. Bacaklar dışında, burun çevresinde, yanaklarda ve çenede görülürler. Derinin hemen altındaki kılcal damarlar çok hassastır ve genişleyip çatlayabilir. Çatladıklarında da normal durumlarına geri dönemezler.

Damar patlaması ne demek?

Anevrizma, bir atardamarın duvarındaki anormal balonlaşmadır. Atardamarlar oksijenli kanı kalpten vücudun diğer kısımlarına taşıyan damarlardır. Yeteri kadar genişleyen bir anevrizma vücutta genellikle ölümcül olan kanamalara neden olacak şekilde patlayabilir.

Aort yırtılması ameliyatı nasıl yapılır?

Uygun vakalarda endovasküler teknik ile kapalı yöntemle anjiyo yoluyla yırtığa içerden müdahale edebiliyoruz. Kapalı yöntem uygun değilse açık cerrahi ile yırtık aort segmenti yapay damar ile değiştirilir. Aort yırtılması cerrahi tedavisinde, açık cerrahi ile yırtılan damar suni damar ile değiştirilmektedir.

Aort patlarsa ne olur?

AORT YIRTILMASI ANİ ÖLÜM GETİREBİLİR Bu hayati riskler taşır. Ama aort atar damar yırtılması ani ölüm getirebilir. Çünkü en büyük damar olduğundan ani iç kanama oluşur. Çok miktarda kan dolaşım sisteminden boşalır.

Aort anevrizması belirtileri nelerdir?

Karın bölgesindeki anevrizmalara biz Abdominal Aort Anevrizması (AAA) deriz. AAA patlarsa, şikayetler karnın alt kısmında veya sırtta ani ve şiddetli ağrı, bulantı ve kusma, ciltte terleme, baş dönmesi ve ayağa kalkınca artmış kalp hızı şeklinde olur.

Aut damarı nasıl patlar?

Aort damarını bu tip riske hazırlayan en büyük etken kontrol altına alınamamış tansiyon yüksekliğidir. Hipertansiyon zamanla aort damarının duvarını yıpratır ve balonlaşmaya, kireçlenmeye veya diseksiyon denen içten yırtılmaya yol açar.