Sedimantasyon ne demek tıp?

İçindekiler:

  1. Sedimantasyon ne demek tıp?
  2. Laktat testi ne demek?
  3. Sedimantasyon yüksekliği hangi hastalığın belirtisi ne demek?
  4. CRP ve sedimantasyon yüksekliği nedir?
  5. Laktat sınırı nedir?

Sedimantasyon ne demek tıp?

Sedimantasyon, kişiden alınan ve tüp içerisindeki kan örneğinde kırmızı kan hücresi olan eritrositlerin dibe çökme hızını ifade eder. Tipik olarak iltihabi seyir izleyen çeşitli hastalıklarda kırmızı kan hücreleri daha hızlı şekilde çökme eğilimindedir.

Laktat testi ne demek?

Laktat testi, kandaki veya beyin omurilik sıvısındaki (BOS) laktat seviyesini ölçer. Kanda oksijen düzeyinde azalma laktatın seviyesinde yükselmeye neden olur. Oksijen azalmasının yanı sıra laktatın aşırı üretimi veya kandan temizlenmesini engelleyen durumlar da laktatı yükselten sebeplerdir.

Sedimantasyon yüksekliği hangi hastalığın belirtisi ne demek?

Lupus, sedef, ailevi akdeniz ateşli hastalığı, ankilozan ‌spondilit, çölyak ve multiple skleroz gibi otoimmün hastalıklar; romatoid artrit, sinüzit, astım ve tüberküloz gibi iltihaplı hastalıklar ve akciğer kanseri gibi bazı kanser türlerinin varlığında sedimantasyon hızı yükselir.

CRP ve sedimantasyon yüksekliği nedir?

Kandaki CRP (C-reaktif protein) seviyesinin yükselmesi iltihap belirtecidir. Enfeksiyondan kansere kadar pek çok nedenle yükselebilir. CRP seviyesinin yükselmesi ayrıca, kalp krizi riskinin artmasına neden olan kalp atardamarlarındaki iltihaplanmayı işaret eder.

Laktat sınırı nedir?

- 1-3 yaş çocuklarda ise 100-300 U/L değer aralığı olmalıdır. - 4-18 yaş arasındaki çocuklarda 100-250 U/L değer aralığı olmalıdır. - Yetişkin Kadınlarda laktat seviyesi U/L değer aralığı olmalıdır. - Yetişkin Erkeklerde laktat seviyesi U/L değerlerinde olmalıdır.