Kan testinde RDW düşüklüğü nedir?

İçindekiler:

  1. Kan testinde RDW düşüklüğü nedir?
  2. RDW SD kan değeri nedir?
  3. Tam kan sayımında RDW nedir?
  4. RDW indeksi kaç olmalı?
  5. MCV 80 ne demek?

Kan testinde RDW düşüklüğü nedir?

Tam kan sayımı sonucunda RDW değeri ,2'den azsa RDW düşüklüğü mevcuttur. RDW seviyesinin yüksekliğinde olduğu gibi düşüklüğünde de yaygın neden anemidir. Kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olduğu durumlarda makrositer anemi meydana gelir ve de bu durum RDW düşüklüğü olarak kendisini kan tahlilinde gösterir.

RDW SD kan değeri nedir?

RDW-SD, sadece alyuvarların kandaki genişlik değerini veriyor. RDW-CV, standart sapmayla alyuvarların hacmini ölçen MCV değeriyle birlikte değerlendiriliyor. RDW, genişliğindeki yükseklik ve düşüklükleri yüzde olarak gösteriyor. RDW testi genellikle çeşitli kansızlık (anemi) tanısı ve takibinde isteniyor.

Tam kan sayımında RDW nedir?

Genellikle tam kan sayımının (CBC) bir parçası olan RDW, kırmızı renkteki kan hücrelerinin sahip oldukları hacimin ne kadar değişkenlik gösterdiğini gösteren bir değerdir. Alyuvarların büyüklüklerinin farklı farklı boyutlarda olması ve bu farklılığın artması RDW yüksekliği olduğunu gösterir.

RDW indeksi kaç olmalı?

Kırmızı hücre dağılım genişliği için normal bir aralık yetişkin kadınlarda yüzde 11.9 ila 15.5 ve yetişkin erkeklerde yüzde 11.8 ila 15.6'dır. Ancak bazı diğer klinikler RDW için normal referans aralığını % 11.6 ila % 14.6 arasında vermektedir.

MCV 80 ne demek?

Sağlıklı kişilerde kandaki MCV değeri 80 – 100 fl arasındadır. Buna göre, MCV değeri 80'nin altında hesaplananlarda mikrositoz (hücrelerin küçülmesi), MCV değeri 100'ün üstünde hesaplananlarda makrositoz (hücrelerin büyümesi) olduğu kabul edilir. MCV değeri normal aralıkta olduğunda bu duruma normositoz adı verilir.