Bayındır eski Türkçede ne demek?

İçindekiler:

  1. Bayındır eski Türkçede ne demek?
  2. Bayındır ve imar ne demek?
  3. Bayındır Nedir sosyal bilgiler?
  4. Bayındırlık ne anlama gelir?
  5. Boyunduruk mu boyunduruk mu?
  6. Yakus ne demek?
  7. Bayındır Bayındırlık ne demek?
  8. Mamurluk nedir?
  9. Yürütme kelimesinin anlamı nedir?
  10. Bayındırlık ne demek TDK Sözlük?
  11. Bayırlık nedir?
  12. Boyunduruk ne demek tarih?
  13. Boyunduruk kurmak ne demek?
  14. Argoda yokuş yapmak ne demek?
  15. Bana yokuş yapma ne demek?
  16. Bayındırlık Mamurluk ne demek?
  17. Mamur etmek ne demek Osmanlıca?

Bayındır eski Türkçede ne demek?

Bayındır kelimesi Türkçe'de "eski bir Türk adı" anlamına gelir. Bayundır "eski bir Türk adı" özel adı ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe bayu- "zenginleşmek, müreffeh olmak" fiilinden +? sonekiyle türetilmiştir.

Bayındır ve imar ne demek?

Bir bölgenin, belirli bir imar planı tasarlanarak konut ve yatırım yapmak için uygun hale getirilmesine bayındır hale getirme denir.

Bayındır Nedir sosyal bilgiler?

Bayındır işlevi bulunan ve insanların faydalanması amacıyla herhangi bir çevre veya soyut ortamı en iyi şekilde düzenlemek geliştirmek demektir. ... İnsanlar için doğal çevrenin oluşturulması ve güzelleştirmesi faaliyetlerinin tümüne bayındırlık faaliyetleri denilmektedir.

Bayındırlık ne anlama gelir?

Bayındırlık; herhangi bir bölgenin veya yerleşim yerinin mevcut halinden daha güzel olması, gelişmesi ve yaşam standartlarının yükselmesi amacıyla yapılan belirli faaliyetleri uygulayan birime denir.

Boyunduruk mu boyunduruk mu?

Boyunduruk sözcüğü pek çok dilde baskı rejimi veya hakimiyet altında olma anlamında mecazi olarak kullanılır. Direksiyon tipi uçak kumanda kolları, benzerliğinden dolayı boyunduruk olarak adlandırılır.

Yakus ne demek?

Yokuş kelimesi Türkçe'de "dik (yer, yol)" anlamına gelir. ... Eski Türkçe fiil Eski Türkçe yok2 "dik (yer, yol)" sözcüğünden +A- sonekiyle türetilmiştir.

Bayındır Bayındırlık ne demek?

Bayındırlık: Bayındır alma, ümran, bayındır durumuna getirme işi. ... Bayındırlaştırma: Bir şeyi bayındır durumuna getirmek, imar etme, geliştirip güzelleştirme, yaşam için elverişli yapma.

Mamurluk nedir?

Bayındırlık, mâmurluk, şenlik. İmar edilmiş olan.

Yürütme kelimesinin anlamı nedir?

Yürütme, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından hazırlanan yasaların yürürlüğe konması demektir. Anayasaya göre bu yetki yalnızca, Cumhurbaşkanı ile yardımcılarının başında bulunduğu Bakanlar Kuruluna aittir. Bağımsız mahkemeler ise yasaların işleyişinden sorumludur.

Bayındırlık ne demek TDK Sözlük?

1. Bir şeyin gelişmesi, güzelleşmesi, hayat şartları için uyumlu olması, üzerinde çalışılmış olması. 2. İmar edilmiş olan.

Bayırlık nedir?

Bayındırlık, sözlük anlamı ile bayındır olma durumudur. Bayındır ise geliştirilip güzelleştirilmiş, uygun yaşam standartlarına sahip olan yer anlamına gelir. Bu kapsamda bir bölgenin yaşam koşullarının uygun olmasını sağlamaya, yerleşim yerini geliştirip güzelleştirmeye bayındırlık denir.

Boyunduruk ne demek tarih?

Boyunduruk ne demek tarih? a. 1. Zulüm ve zorbalık baskısı, esaret: “Şark milletleri, zalimlerin boyunduruğu altında, uzun zamandan beri cehaletin karanlığına çömelerek yaşadılar.” -P. ... Safa. 5. sp.

Boyunduruk kurmak ne demek?

Esir düşmek, emir ve baskı altına girmek, başkasının egemenliği altına girmek boyunduruk altına girmek biçiminde ifade edilir.

Argoda yokuş yapmak ne demek?

istenilen bir şeyi yapmamak için bahaneler bulmak, zorluk çıkarmak.

Bana yokuş yapma ne demek?

İşi yokuşa sürmek/Yokuş yapmak = to make things difficult ( Bunlar birer deyim.Anlamları ise yapılabilecek bir işi yapmamak için zorluk/güçlük çıkarmak yani o işi zorlaştırmak, istenilen şeyi yapmamak için bahaneler uydurmak demek.

Bayındırlık Mamurluk ne demek?

Bayındırlık, mâmurluk, şenlik. İmar edilmiş olan.

Mamur etmek ne demek Osmanlıca?

Tâmir etmek. Şenlendirmek. Mâmur kılmak. Harabilik ve ıssızlıktan kurtarmak.