Geriatrik Hasta ne demek?

İçindekiler:

  1. Geriatrik Hasta ne demek?
  2. Geriatri bölümü hangi hastalıklara bakar?
  3. Geriatrik sendromlar nelerdir?
  4. Geriatrik yaş grubu ne demek?
  5. Geriatrik Onkoloji Nedir?
  6. Geriatrik Psikiyatri hangi hastalıklarla ilgilenir?
  7. Yaşlılarda en sık rastlanan ev kazaları nelerdir?
  8. Yaşlılarda görülen sorunlar nelerdir?
  9. Geriatrik dönem nedir?
  10. Geriatrik Rehabilitasyon ne demek?
  11. Yaşlılarda sıkça karşılaşılan bilişsel ya da ruhsal problemler nelerdir?
  12. Geriatrik depresyon nedir?
  13. Yaşlıların geçirdiği düşme sebepleri kırıkların yüzde kaçı ev ortamlarında gerçekleşmektedir?
  14. Yaşlıların geçirdiği düşme sebebi kırıkların yüzde kaçı ev ortamlarında gerçekleşmektedir?
  15. Yaşlılıkta en sık görülen sağlık sorunları nelerdir?
  16. Yaşlılarda sık görülen akut sağlık sorunları nelerdir?
  17. Patolojik yaşlanma nedir?
  18. Yaşlıların rehabilitasyonunda hedeflenen amaçlar nelerdir?
  19. Geriatrik rehabilitasyon nerelerde kullanılır?

Geriatrik Hasta ne demek?

Geriatri; 65 yaş ve üstündeki hastaların tanısı, tedavisi, koruyucu hekimlik uygulamaları ile ilgilenen bilim dalı olup iç hastalıkları uzmanlığının bir yan dalı'dır.

Geriatri bölümü hangi hastalıklara bakar?

Geriatri, İnsanların yaşlanma sorunları ve yaşlılık hastalıkları ve tıbbi bakım ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Geriatri, dahiliyenin bir yan dalıdır. Dahiliye uzmanı olduktan sonra 3 yıl daha yaşlı sağlığı alanında eğitim alınarak geriatri uzmanı olunur.

Geriatrik sendromlar nelerdir?

Otörler tarafından görüş birliği olan çok sık karşımıza çıkan geriatrik sendromlar şunlardır: Malnütrisyon, immobilizasyon, inkontinans, depresyon,deliryum, demans, düşme, yürüme bozuklukları, ağrı, osteoporoz, kırılgan yaşlı (frailty) ve bası yarasıdır.

Geriatrik yaş grubu ne demek?

Geriatri, 65 yaş ve üstü hastaların sağlık sorunları, hastalıkları, sosyal ve fonksiyonel yaşamları, yaşam kaliteleri, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanması ile ilgilenen bilim dalıdır.

Geriatrik Onkoloji Nedir?

Geriatrik onkoloji nedir? Geriatrik onkoloji, genellikle 65 yaş ve üzeri olarak tanımlanan, yaşlılarda kanser teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Oldukça genç, ama giderek önem kazanan bu alt uzmanlık, yaşlıların kanser tedavisinde özel gereksinimleri olduğunun anlaşılması ile kurulmuştur.

Geriatrik Psikiyatri hangi hastalıklarla ilgilenir?

Geriatrik Psikiyatri (Yaşlı Ruh Sağlığı) Birimi'nde 65 yaş ve üzerindeki hastalara yönelik olarak poliklinik hizmetleri yürütülmekte, bu yaşlarda sık görülen demans (bunama) ve diğer bilişsel bozukluklar, depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları, anksiyete (kaygı) bozuklukları, uyku bozuklukları gibi psikiyatrik ...

Yaşlılarda en sık rastlanan ev kazaları nelerdir?

Düşmeler yaşlı bireylerin karşılaştığı ev kazaları içinde en ciddi ve en sık görülenlerindendir. Her yıl 65 yaş üzerindeki bireylerin %30'unun düşme vakası yaşadığı ve 75 yaş üzerinde bu sayının daha da yük- seldiği belirtilmektedir (14).

Yaşlılarda görülen sorunlar nelerdir?

Yaşlılıkla ilgili en temel sorunlara baktığımızda; yoksulluk ve düşük gelirle mücadele edilmesi, sosyal güvenlik politikalarındaki eksiklikler, uygun olmayan konut ya da mekanlarda yaşayan yaşlıların durumu, ailedeki bakımın azalması, yaşlılığa yönelik olumsuz tutumlar, yaşlı istismar ve ihmali, yaş ayrımcılığı gibi ...

Geriatrik dönem nedir?

Bir tıp dalı olan geriatri bölümü 60-65 yaş ve üstü insanların sağlık sorunları, hastalıkları, sosyal ve fonksiyonel yaşamları, kaliteleri, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanması ile ilgilenmektedir. Geriatri bölümünde hastaya sağlıklı yaşlanma konusunda önerilerde bulunulur.

Geriatrik Rehabilitasyon ne demek?

Geriatrik rehabilitasyon ise yaşlıda fizyolojik kayba veya hastalığa bağlı gelişen fonksiyonel kötüleşmenin önlenmesi, geciktirilmesi, en aza indirilmesi veya tersine çevrilmesi amacı ile verilen hizmetlerin tamamıdır.

Yaşlılarda sıkça karşılaşılan bilişsel ya da ruhsal problemler nelerdir?

Bundan dolayı yaşlı bireylerde, depresyon, demans, deliryum, ölüm korkusu, uykusuzluk ve anksiyete gibi pek çok psikolojik sorunlar görülmektedir (3). Yaşlılıkta görülen psikolojik problemleri bireyin günlük yaşamını, çalışma hayatını, bağımlılık durumunu ve çevresi ile iletişimini etkilemektedir.

Geriatrik depresyon nedir?

Depresyon, yaşlılarda en sık görülen geriatrik sendromlardan biridir. Geriatrik depresyon, 65 yaş ve üzerinde görülen ruhsal problemler arasında en sık karşılaşılandır. Depresyon, yaşlıda tek başına veya diğer hastalıklar ile doğrudan ilişkili olarak çıkabilmektedir.

Yaşlıların geçirdiği düşme sebepleri kırıkların yüzde kaçı ev ortamlarında gerçekleşmektedir?

Araştırmada, yaşlıların %27,1'i son bir yıl içinde en az bir defa ev kazası geçirdiğini belirtmiştir. Ev kazası geçiren yaşlıların %72,2'si düşme sonucu kaza geçirmiştir.

Yaşlıların geçirdiği düşme sebebi kırıkların yüzde kaçı ev ortamlarında gerçekleşmektedir?

Camilloni ve ark.'nın (2011) bulgularında yaşlılarda görülen ev kazalarının %33'ü salon, yemek odası ve koridorda, %22 yatak odasında, %15 mutfakta, %11 banyoda meydana geldiği bildirilmiştir. Görülen kazaların %87'sinin düşme kazası olduğu belirlenmiştir.

Yaşlılıkta en sık görülen sağlık sorunları nelerdir?

Yaşlılıkta Görülen Hastalıklar
  • Kemik Erimesi – Osteoporoz nedir?
  • Tansiyon.
  • Romatizma.
  • Vertigo.
  • Şeker (Diyabet)
  • Kolesterol.
  • Göz Tansiyonu.
  • Felç
Daha fazla öğe...

Yaşlılarda sık görülen akut sağlık sorunları nelerdir?

Geriatrik sendromları immobilizasyon (hareketsizlik), düşme, malnütrisyon (beslenme bozukluğu), demans, depresyon, osteoporoz, bası yarası, polifarmasi (çoklu ilaç kullanımı), duyma ve işitmede azalma, sarkopeni (kas kütlesinde azalma), idrar ve dışkı kaçırma ile kırılgan yaşlı olarak sayabiliriz.

Patolojik yaşlanma nedir?

Patolojik Yaşlanma: Normal biyolojik yaşlanma süreci ile etkileşen olaylara ve hastalıklara bağlı yaşlanmadır. Psikolojik Yaşlanma: Bireylerin yaşlılık döneminde geçirdikleri davranış, uyum ve mental fonksiyonlarındaki değişimleri kapsar.

Yaşlıların rehabilitasyonunda hedeflenen amaçlar nelerdir?

Geriatrik rehabilitasyonda amaç yaşlının fonksiyonel kapasitesini, belirlenen gerçekçi bir hedefte mümkün olan en üst düzeye ulaştırmak ve bunu korumaktır. Kişinin kalan ömründe yaşam kalitesini artırmak amacıyla uygulanan etkin rehabilitasyon program› yaşlı bireyin daha bağımsız ve sosyal olmasına yardımcı› olacaktır.

Geriatrik rehabilitasyon nerelerde kullanılır?

Geriatrik rehabilitasyon nerede uygulanmalıdır? Başlıca hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, özelleşmiş bakım evleri, huzur evleri, klinikler ve ev ortamında uygulanabilir.