Alevilik ve Bektaşilik arasındaki fark nedir kısaca?

İçindekiler:

  1. Alevilik ve Bektaşilik arasındaki fark nedir kısaca?
  2. Alevilik ve Bektaşilik nedir kısa bilgi?
  3. Aleviler peygamber olarak kimi kabul ederler?
  4. Aleviler namaz kılar mı?
  5. Aleviler ne zaman ve ne kadar oruç tutar?
  6. Aleviler neden oruç tutarken su içmez?
  7. 12 imam orucu ne zaman bitiyor?
  8. Aleviler ne zaman aşure yapar?
  9. Muharrem Ayı Aşure Günü Ne Zaman 2020?

Alevilik ve Bektaşilik arasındaki fark nedir kısaca?

Alevilik ve Bektaşllik, inanç bakımından birçok ortak özellik taşır. Bununla birlikte Bektaşilik, temel prensip ve ayinleri olan sufı bir tarikat olduğu halde Alevilik, Hz. Ali soyundan olmaya önem veren bir kimliktir. Bektaşilik önceleri herkese açık bir tarikatken, Alevilik gizliliği esas almıştır.

Alevilik ve Bektaşilik nedir kısa bilgi?

Bektaşilik Hacı Bektaş'ın ruhaniyetini kendisine rehber alan bir Alevi yoludur. Bektaşiliğin farklı kollardan ilerleyen birçok süreğiyle karşılaşırız. Yol bir sürek bin bir ifadesi doğru bir ifadedir. Yol; Hakk Muhammed Ali yoludur.

Aleviler peygamber olarak kimi kabul ederler?

Kutsal kitabı Kuran-ı Kerim, o kitabı insanlığa anlatması için Allah tarafından elçi seçilen Hz. Muhammed de inanılan peygamberdir gerçek Aleviler için.

Aleviler namaz kılar mı?

Aleviler'in kendilerini İmam Cafer mezhebinden saydıklarını ifade eden yazar, namaz konusunda ise şu görüşleri dile getirmiş: "Oysa Alevi inancında 'namazımız kılınmıştır' mantığı egemendir. ... Ali'nin camide namaz kılarken öldürüldüğü ileri sürülerek namaz kılınmaz. Bu açıklama işin görünen kısmıdır.

Aleviler ne zaman ve ne kadar oruç tutar?

Hızır orucu, Alevi inancına göre her yıl şubat ayında tutulan 3 gün süren bir oruçtur.

Aleviler neden oruç tutarken su içmez?

Gün batımı ile iftar açılır. 12 imamlar orucu süresinde sünnet, nişan ve düğün gibi benzer törenler yapılmaz, et yenilmez, kurban kesilmez, Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez (Su saf olarak içilmemektedir.

12 imam orucu ne zaman bitiyor?

12 İmamlar Orucu (20-31 Ağustos) Aleviler yüzyıllardır Kerbela'da katledilen Hz. Hüseyin ve yarenlerini anıyor ve 12 gün oruç tutuyor.

Aleviler ne zaman aşure yapar?

İslam tarihinden günümüze kesitler ve mesajlar taşıyan Aşure, 10 Muharrem de idrak edilmektedir. Alevi inancına göre 10 Muharrem, Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 aile ferdinin, o zamanın en güçlü devleti ve ordusuna sahip Muaviye'nin oğlu Yezid tarafından aç susuz bırakılıp, Kerbela'da şehit edildiği gündür.

Muharrem Ayı Aşure Günü Ne Zaman 2020?

20 Ağustos 2020 Perşembe günü hem hicri yılbaşı olacak hem de Muharrem ayı başlangıcı olarak idrak edilecek. AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN? Muharrem ayının onuncu günü idrak edilen Aşure Günü ise bu yıl 29 Ağustos 2020 Cumartesi gününe denk gelecek.