Savcı duruşmada ne yapar?

İçindekiler:

  1. Savcı duruşmada ne yapar?
  2. Duruşmada kimler görev alır?
  3. Hangi mahkemelerde savcı bulunur?
  4. Duruşmada savcı bulunur mu?
  5. Mahkemelerde ne olur?
  6. Savcı hangi olaylara bakar?
  7. Savcının üstünde kim vardır?

Savcı duruşmada ne yapar?

Soruşturma savcılığı tarafından hazırlanan iddianame, iddianın somutlaştırılmasıdır. Cumhuriyet başsavcılığı, yargılama faaliyetini kamu adına izlemek ve duruşmalara katılmakla görevlidir. Uygulamada bu savcılarduruşma savcısı” olarak adlandırılmaktadır ve duruşmada hazır bulunmaları gerekir.

Duruşmada kimler görev alır?

Kanun duruşmada mutlaka bulunmaları zorunlu olanları hükme katılacak hâkimler, Cumhuriyet savcısı, zabıt kâtibi ve Kanunun zorunlu müdafiliği kabul ettiği hâl¬lerde müdafii belirtmiştir. Bunların duruşmada olmaları şarttır.

Hangi mahkemelerde savcı bulunur?

Türkiye'de savcılık Türk hukukuna göre adli yargı kolunda her ilde, ağır ceza mahkemesi bulunan ilçelerde ve bazı asliye ceza mahkemesi bulunan ilçelerde Cumhuriyet başsavcılığı vardır.

Duruşmada savcı bulunur mu?

Duruşmaya bir C. savcısının katılması yeterlidir. Nitekim savcılık makam olarak temsil edilir. Dosyanın karmaşık, kapsamlı olması durumunda yada dosyaya özel bir önemin verilmesinin gerektiği durumlarda birden çok C. savcısı duruşmaya katılabilir.

Mahkemelerde ne olur?

Duruşma, kural olarak herkese açık yapılır. İlgisi olsun veya olmasın herkesin duruşma salonuna girerek duruşmayı izleme hakkı vardır. İddanamenin mahkeme tarafından kabulü kararı okunarak duruşmanın başladığı açıklanır. İddanamenin kabulü kararı okunduktan sonra, gelen tanıklar duruşma salonundan dışarı çıkarılırlar.

Savcı hangi olaylara bakar?

Savcı; ihbar, şikayet ya da farklı bir kanal aracılığı ile kanuna aykırı bir durum tespit ettiği zaman, konuyu hukuk çerçevesinde inceleyip, araştırma ve soruşturma yapan kişidir. Savcılar, kanunlarda kamu davası açılmasının gerekli olduğu durumlarda, şikayet olmasa dahi araştırma ve soruşturma yapabilir.

Savcının üstünde kim vardır?

Adalet Bakanı, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin görevler hariç olmak üzere hâkim ve savcılar üzerinde gözetim hakkını haizdir.