Apofatik nedir?

İçindekiler:

  1. Apofatik nedir?
  2. Tenzihi dil ne demek?
  3. Konatif çözümleme ne demektir?
  4. Din bilgisi ne demek?
  5. Din bilgisi neden dogmatik?

Apofatik nedir?

Apofatik (Yunanca Apophemi, " Hayır demek"), Konuşmacının veya yazarın bir konuyu inkar ederek veya gündeme gelmemesini söyleyerek gündeme getirdiği bir retorik cihazdır.

Tenzihi dil ne demek?

Tanrı hakkında teşbihi bir dil kullanabileceğimiz görüşünün tam karşısında tenzihi(olumsuz) dil görüşü bulunmaktadır. Bu görüşü savunanlara göre, Tanrı bambaşka olduğundan, tabii ve günlük dilden aldığımız kelimelerle O'nun hakkında olumlu bir cümle kurmamız mümkün değildir.

Konatif çözümleme ne demektir?

**Analitik felsefe çevresinde din dilinin pratik hayattaki fonksiyonuna bakılarak yapılan bu şekildeki çözümleme yaklaşımına "konatif çözümleme" adı verilmektedir. ... Ona göre; dinde bir veya birkaç ilkenin değil, bütünsistemin nasıl fonksiyon gördüğünü görmek gerekir.

Din bilgisi ne demek?

Dini bilgi, bilenle bilinen arasındaki bağın, itikatla, inançla kurularak elde edilen bilgi türüdür. Fizik yasalarının ötesinde bir yaklaşım olduğu için metafizik (fizikötesi) bilgiler olarak da değerlendirilir./span>

Din bilgisi neden dogmatik?

Din bilgisinin temel mantığı; evreni ve beni yaratan aşkın varlık (genellikle tanrı) en doğru bilgiye sahiptir, "O halde doğru bilgi için onu dinlemeliyim, ona yönelmeliyim." düşüncesinden kaynaklanır. ... İnanç esasına dayanan din bilgisi dogmatiktir. Yani dogmalar, tartışılmaz, kendilerinden kuşku duyulamaz.