Konşimento ne zaman alınır?

İçindekiler:

  1. Konşimento ne zaman alınır?
  2. Poliçe kıymetli evrak mıdır?
  3. Deniz konşimentosu kıymetli evrak mıdır?
  4. Konşimento Express ne demek?
  5. Telex onayı nedir?
  6. Draft Bill of Lading ne demek?
  7. Sea Waybill konşimento ne demek?
  8. Non Negotiable Waybill ne demek?
  9. Waybill numarası ne demek?
  10. YDG hariç ne demek?
  11. Standart navlun nedir?
  12. FOB taşıma şekli nedir?

Konşimento ne zaman alınır?

Nakliyeci firmalar denizyolu taşımalarında kullanılan konşimentoları düzenlemek için mutlaka söz konusu geminin yükleme limanından (port of loading) ayrılmasını beklemektedirler. Geminin limandan ayrıldığı tarih konşimentolarda on board (yükleme) tarihi olarak yer almaktadır.

Poliçe kıymetli evrak mıdır?

Borçlu ile alacaklı arasındaki parasal ilişkiyi düzenleyen poliçe kıymetli evraktır ve kambiyo senetlerinin içerisinde yer almaktadır. Sigorta senedi olarak bilinen poliçede alacaklı, borçlu ve üçüncü bir taraf vardır. Poliçe yazılı ödeme emridir.

Deniz konşimentosu kıymetli evrak mıdır?

AWB, CIM ve CMR gibi deniz konşimentosu da malın gemiyle taşınmasını sağlayan taşıma belgesidir. “Marine Bill of Lading”, “Seaway Bill of Lading” ya da “Ocean Bill of Lading” diye de anılır. Ancak diğer konşimentolardan farklı olarak deniz konşimentosu kıymetli evrak niteliği taşır.

Konşimento Express ne demek?

Ekspres ya da diğer konşimento türleriyle gönderinizin nereye gittiği, ödeme tercihiniz ve hangi hizmeti talep ettiğiniz konularında bilgilendirme yapan bir sistemdir. Aldığınız hizmetin koşul ve şartları hakkında bilgi verir. ... İnternet üzerinden gönderinizi takip etmeniz için konşimento numarası verilir.

Telex onayı nedir?

EXPRESS RELEASE Telex release olarak da adlandırılır. Tahliye limanında teslim sürecini hızlandırmak için, alıcı tarafından konşimento ibraz etmeksizin teslim şeklidir.

Draft Bill of Lading ne demek?

Akreditifte genellikle tüm konşimentonun (full set) bankaya ibraz edilmesi talep edilir. Gemi kalkmadan basılamaz. Taşıyıcı firma, yükleme yapıldıktan sonra konşimento taslağını hazırlar ve ihracatçı firmaya iletir. Buna Draft B/L denir.

Sea Waybill konşimento ne demek?

Deniz yolu taşımacılığında bir çeşit taşıma senedi olan sea waybill Türkçe 'ye çevrildiğin de denizyolu irsaliyesi olarak adlandırılır. Ancak ciro edilemez denizyolu taşıma senedi olarak benimsenin bir evrak olup taşıyıcı tarafından düzenlenen konşimento türüdür.

Non Negotiable Waybill ne demek?

"Non-Negotiable Bill of Lading" veya daha doğru tabiri ile "Sea Waybill" Türkçe'ye "Ciro Edilemez Denizyolu Taşıma Senedi" olarak çevrilebilir. Ciro edilemez denizyolu taşıma senedi denizyolu taşımalarında kullanılan bir çeşit taşıma belgesidir.

Waybill numarası ne demek?

Havayolu Konşimentosu (Air Waybill/AWB) Havayolu konşimentosu; ihracata konu olan malın havayolu ile taşınmasında kullanılan taşıma belgesidir. Bu belge taşıyıcı firma tarafından düzenlenir ve makbuz niteliği taşır. ... Mal uçağa yüklendikten sonra bu nüsha ihracatçıya teslim edilir.

YDG hariç ne demek?

YDG Hariç Ne Demek: Yurtdışı gümrükleme hariç anlamına gelmektedir. Yurtdışı gümrükleme masrafları alıcıya ait şekilde yükünüz teslim edilecek anlamına gelir. YDG Dahil Ne Demek: Yurtdışı gümrükleme masrafları navluna dahil olunmuş demektir.

Standart navlun nedir?

Navlun; Sözlük anlamı “dış ticarette bir yerden başka bir yere ulaştırmak için gemiye alınan eşyanın bütünü ve taşıyıcı tarafından, gemisinde taşınacak yük için istenen ücret” olarak tanımlanır. ... Taşımanın gemi niteliğinde bir araç ile yapılması, Taşımanın ücretli olması.

FOB taşıma şekli nedir?

FOB kelimesinin açılımı Free on Board şeklindedir. Türkçe'ye küpeştede teslim olarak çevrilebilir. Bu teslim şeklinde, ihracatçının sorumluluğu mallarının geminin küpeştesine teslim edilmesi ile birlikte sona erer. Ürünlerin gemiye yüklenmesine kadar olan tüm sorumluluk ve masraflar ihracatçıya aittir.