Infarkt neden olur?

İçindekiler:

  1. Infarkt neden olur?
  2. Nekroze olmak ne demek?
  3. Nekroz diş ne demek?
  4. Fizyolojik apoptoz nedir?
  5. Otofajik hücre ölümü nedir?
  6. Apopitoz ne demek tıp?
  7. Patolojik apoptoz nedir?
  8. Liziz ne demek?
  9. Piknoz nedir tıp?
  10. Lizis nedir tıp?
  11. Subsellüler Organeller ne demek?
  12. Homojenizasyon nedir biyoloji?

Infarkt neden olur?

İnfarkt, dolaşım yetmezliğine bağlı yerel iskemik doku nekrozudur; bu olguya infarksiyon (infarction) nitelemsi yapılır. Kısa sürede oluşan güçlü iskemilerin büyük bölümü infarktla sonuçlanır. Çoğu infarktlar arterlerin bir embolus ya da trombusla tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkar.

Nekroze olmak ne demek?

Nekroz, (Doku ölümü olarak da bilinir) bir veya daha fazla sayıda hücrenin, dokunun ya da organın geri dönüşemez şekilde hasar görmesi sonucu görülen patolojik ölümdür.

Nekroz diş ne demek?

Nekroz, travma sonucunda da gelişebilir. Ani travmalara bağlı olarak dişin kök ucundan giren damarlarda meydana gelen kopma, çatlama veya sıkışma sonucunda pulpa beslenemez ve bir süre sonra diş nekroze olur. Belirli bir süre sonra mikroorganizmalar nekroze pulpanın içinde üremeye başlarlar.

Fizyolojik apoptoz nedir?

Özet:Apoptozis (programlanmış hücre ölümü), hücre intiharı olarak da bilinen fizyolojik bir olaydır. Embriyolojik gelişim ve erişkin dokunun yaşamının sürdürülmesinde anahtar rol oynar.

Otofajik hücre ölümü nedir?

Otofajik hücre ölümü Tip II hücre ölümü olarak tanımlanmış olup bu hücre ölüm tipindeki en büyük morfolojik değişiklik mitokondri ve endoplazmik retikulum gibi organeller ve/veya sitoplazmanın bir kısmının çift veya çok membranlı veziküller içine alınmasıdır.

Apopitoz ne demek tıp?

Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi Apopitoz bir organizmada yaygın olarak görülen ve tipik bir morfoloji gösteren, programlı, fizyolojik bir hücre ölüm şeklidir. Bu programlı hücre ölümü ile inflamasyona neden olmadan, istenmeyen, hasarlanmış hücreler yok edilmektedir.

Patolojik apoptoz nedir?

Patolojik apoptozis ise otoimmün ve nörodejeneratif hastalıklar, kanser, kalp hastalıkları ve viral enfeksiyonlar gibi birçok hastalığın patogenezinde yakından ilişkilidir. Apoptozis emri alan bir hücrede kromatin yoğunlaşması görülür ve hücrenin boyutları küçülmeye başlar. Daha sonra apoptotik cisimciklere ayrılırlar.

Liziz ne demek?

lizis. Liziz hassas bir işlemdir. liziz sırasında hücre zarının koruması, fizyolojik olmayan bir ortamda (pH değerden sapma) ile ekstre edilmiş proteinlerin ancak inaktivasyonu, denatürasyon ve ayrışma önlenmelidir, yok edilir. Bu nedenle, genel liziz bir tampon çözeltisi içinde gerçekleştirilmektedir.

Piknoz nedir tıp?

Piknozis: Çekirdek büzüşmesi ve bazofilisinin artışıdır. DNA büzüşmüş bazofilik bir kitledir. Karyoreksis: Piknotik çekirdeğin parçalanmasıdır. Serbest radikaller dış yörüngelerinde eşlenmemiş tek bir elektron bulunan kimyasal türevler olup son derece değişkendirler.

Lizis nedir tıp?

Enzimatik yollarla hücre parçalanması işlemi, mikroorganizmalar için kullanılmaktadır. Lizis süresi 15-30 dakikadır. Genel olarak hücrelerin parçalanması amacı ile lizozim enzimleri uygulanmaktadır. Deterjan ile hücre lizisi, hayvan hücresi kültürleri için çok kullanılmaktadır.

Subsellüler Organeller ne demek?

Subsellüler organeller, sitoplazma içinde membran ile sınırlanmış ve ultrasantrifüj teknikleriyle izole edilebilen farklılaşmış yapılardır. Başlıca subsellüler organeller, mitokondriler, endoplazmik retikulum, Golgi aygıtı, lizozomlar, ribozomlar, peroksizomlar ve sitoskletonlardır.

Homojenizasyon nedir biyoloji?

Homojenizasyon, karşılıklı olarak çözünmeyen iki sıvıyı birbirleriyle karıştırmak için kullanılan çeşitli işlemlerden herhangi biridir. Bu, sıvılardan birinin, diğer sıvı içinde çok küçük parçacıklardan oluşan bir duruma getirilmesi ve her bölgeye homojen bir biçimde dağıtılmas ile başarılır.