Kişilik hakkına yönelik saldırının hukuka aykırılığını gideren sebepler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Kişilik hakkına yönelik saldırının hukuka aykırılığını gideren sebepler nelerdir?
  2. Kişiliğin Korunması hangi hukuk?
  3. Kişilik hakkı ihlali nedir?
  4. Kişilik hakkı saldırıya uğrayan kişi aşağıdaki davalardan hangisini açamaz?
  5. Manevi tazminat neleri kapsar?

Kişilik hakkına yönelik saldırının hukuka aykırılığını gideren sebepler nelerdir?

Kişilik hakkı saldırıya uğrayan kimsenin hukuka uygun rızası, üstün nitelikte özel veya kamusal yarar veya kanunun verdiği yetkinin kullanılması veya meşru müdafaa gibi durumlarda hukuka aykırılık ortadan kalkar.

Kişiliğin Korunması hangi hukuk?

TMK 23, kişiliği hak ve fiil ehliyeti ve özgürlükler yönünden koruyan bir hükümdür. TMK 23 hükmü, irade özerkliğini, özelikle sözleşme özgürlüğünü sınırlamak suretiyle kişiliğin hukuki işlem sonucu ihlalini önlemeye yönelmiştir.

Kişilik hakkı ihlali nedir?

Kişilik Hakkının İhlali Kişilik hakkı zedelenen kimsenin rızası, daha üstün nitelikte özel veya kamusal yarar ya da kanunun verdiği yetkinin kullanılması sebeplerinden biriyle haklı kılınmadıkça kişilik haklarına yapılan her saldırı hukuka aykırıdır.

Kişilik hakkı saldırıya uğrayan kişi aşağıdaki davalardan hangisini açamaz?

Bir tüzel kişi sadece üyelerinin kişilik hakları saldırıya uğramışsa bunun için bir dava açabilir. Ancak üyeleri adına maddi ve manevi tazminat davası açamaz . Bir derneğin bu davayı açabilmesi için tüzüğünün buna mutlaka izin vermesi gerekir.

Manevi tazminat neleri kapsar?

Manevi tazminat, kişinin uğramış olduğu haksız fiil nedeniyle üzüntü, elem duyması, kişilik haklarının zedelenmesi sonucu belli bir meblağ ödenmesinin talebidir. Türk Borçlar Kanunu'nun 56. ve 58. maddesinde düzenlenmiştir.