BRCA açılımı nedir?

İçindekiler:

  1. BRCA açılımı nedir?
  2. Genetik yatkınlık ne demek?
  3. Mastektomi kimlere yapılır?
  4. Sağ mastektomi nedir?
  5. Basit mastektomi nedir?
  6. Mastektomi ameliyatı nedir?
  7. Tamoxifen nedir ne işe yarar?

BRCA açılımı nedir?

BRCA İngilizce “Breast Cancer Susceptibility” yani “Göğüs Kanseri Duyarlılık” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Meme kanseri olgularının %5 ila %10'unun kalıtsal olduğu, yani ebeveynden çocuğa geçen normal olmayan genler nedeniyle oluştuğu düşünülmektedir.

Genetik yatkınlık ne demek?

Genetik yatkınlık analizleri, kişinin kalıtsal özellikleriyle uyumlu bir beslenme, egzersiz ve davranışsal yönlendirme profiliyle, kişisel potansiyelini azami ölçüde kullanmasını hedeflemektedir. Gen, kalıtımın temel fiziksel ve işlevsel birimidir. Genler DNA'dan oluşur.

Mastektomi kimlere yapılır?

Mastektomi, memede kanser tanısı alan hastalarda tanıyı aldıktan sonra -herhangi bir yaşta olabilir- yapılabilir. Bu kanser tanısı kesinleşmiş kişilerde yapılacak olan ameliyattır. Bir de yüksek risk olan hastalarda memeyi koruyucu amaçla yapılabilir.

Sağ mastektomi nedir?

Mastektomi, memedeki kanser dokusunun çıkarılması için yapılan ameliyata verilen isimdir. Memede kanser tanısı alan bir hastanın -aslında bu ameliyat genel cerrahi ekibi tarafından yapılır- memedeki kanserin boyutuna, tipine göre o kanserli dokunun alınmasıdır.

Basit mastektomi nedir?

Mastektomi, memenin herhangi bir rahatsızlık nedeniyle alınmasıdır. Basit mastektomi sadece meme dokusunun çıkartılmasıdır. Radikal mastektomi ise, kanser vakalarında baş vurulan memeyle birlikte, memenin altındaki kasların ve koltuk altındaki lenf bezlerinin de çıkartılmasıdır.

Mastektomi ameliyatı nedir?

Genel Tanıtım. Mastektomi, meme kanseri tedavisinde meme koruyucu cerrahinin uygun olmadığı durumlarda başvurulan bir yöntem. Hastada koltukaltı lenf nodu tutulumu olduğunda modifiye radikal mastektomi yani memenin tamamının ve koltukaltı lenf bezlerinin büyük bir bölümünün çıkarılması söz konusu olabiliyor.

Tamoxifen nedir ne işe yarar?

Tamoksifen en sık olarak meme kanseri ameliyatı sonrası hastalığın tekrarlamasını (nüks) önleyici olarak kullanılır (adjuvan / koruyucu tedavi). Bu amaçla tamoksifen ile hormon tedavisi genellikle hekim önerisine bağlı olarak 5-10 yıl sürer.