Ideal kapasite nedir?

İçindekiler:

  1. Ideal kapasite nedir?
  2. Işletmede normal kapasite nedir?
  3. Pratik kapasite ne demek?
  4. Ekonomik kapasitesi nedir?
  5. Yönetim kapasitesi nedir?
  6. Atıl kaynak ne demek?
  7. Stoğa göre üretim nedir?

Ideal kapasite nedir?

Optimal kapasite, ortalama maliyetlerin minimum olduğu noktadaki üretim düzeyidir. Kapasitenin maliyetlerle yakından ilişkisi vardır. Birim maliyetlerin üretim miktarının artışına göre maliyet eğrisi giderek azalmaktadır.

Işletmede normal kapasite nedir?

Normal (pratik) kapasite, her zaman için “ulaşılabilir üretim miktarını” verir. İşletmenin belirli bir dönemde gerçekleştirilen üretim miktarı yani fiili kapasitesi, normal kapasitenin altında ise aradaki farka işletmenin “atıl (boş) kapasitesi” denir.

Pratik kapasite ne demek?

Pratik kapasite işletmenin her zaman üretebileceği mamül miktarını göstermektedir. İşletmelerin belirli bir sürede elde ettiği üretim miktarının yeterli talep olması durumunda satılan kısmına fiili kapasite denir. [xi] Başka bir deyişle fiili kapasite, ulaşılabilecek gerçek çıktı düzeyinin ulaşılan kısmıdır.

Ekonomik kapasitesi nedir?

Ekonomik kapasite kavramı ise, çıktı birimi basına ortalama toplam maliyetin minimum olduğu üretimdir. ... Ekonomik kapasiteyi ise, birim ürün maliyetinin minimum kılındığı üretim seviyesi olarak tanımlamaktadır.

Yönetim kapasitesi nedir?

Mağazalarda bulunacak stok miktarının doğru belirlenebilmesi, sergileme alanlarına ne kadar ürün yerleştirilebileceği ve sergileme alanı dışında ne kadar ürün depolanabileceğinin ölçümünün sağlanması ile etkin ve sağlıklı yürütülmesi süreci olarak ifade edilir.

Atıl kaynak ne demek?

Bir üretim biriminde mevcut olup kullanılmayan kapasitedir. Ayrıca üretim miktarının üretim biriminin kapasitesinin altında olması durumunda, iki miktar arasındaki fark anlamına da gelmektedir.

Stoğa göre üretim nedir?

Stoğa Üretim: Bu üretim sisteminde üretim öncelikle stoğa kaldırılır. ... Sipariş Miktarına Göre Üretim: Üretilecek ürünün özelliği ve miktarı tamamen sipariş ile belirleniyorsa siparişe göre üretim sistemi kullanılır. Kesikli üretime daha yakın bir üretim çeşididir.