Zaruret hali nedir kpss?

İçindekiler:

  1. Zaruret hali nedir kpss?
  2. Dürüstlük kuralına aykırılık nedir?
  3. Kanuna karşı hile ne demek?
  4. Haklar ne şekilde kazanılır?
  5. Devren kazanma nedir hukuk?

Zaruret hali nedir kpss?

Zaruret Hali (Iztırar): Kendisini veya başkasını bilerek sebebiyet vermediği zarardan veya derhal oluşabilecek tehlikeden kurtarmak için başkalarının mallarına zarar vermektir.

Dürüstlük kuralına aykırılık nedir?

Eğer kişinin hukuk düzenince tanınmış bir hakkı yoksa yapmış olduğu fiiller dürüstlük kuralına aykırılık teşkil eder. Kişi dürüstlük kuralı çerçevesinde haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken hak sahibi olması gerekir, sahibi olmadığı hakkı kullanamayacaktır.

Kanuna karşı hile ne demek?

Kanuna karşı hile; yasa koyucunun yasakladığı bir işlem veya sonuca, başka bir hukuki işlem ile ulaşılması olarak ifade edilir. ... Şöyle ki; yasa koyucu tarafların yaratmak istediği sonucu yasaklamış fakat taraflar hukuka uygun başka bir işlem tesis ederek yasa koyucunun yasakladığı sonuca ulaşmışlardır.

Haklar ne şekilde kazanılır?

Haklar ya aslen, ya halefiyet yolu ile kazanılır. Bir hakkın doğrudan doğruya, ilk sahibi olarak kazanılmasına hakkın aslen kazanılması (iktisabı) denir. Hakların aslen kazanılmasında böyle bir hak daha önce mevcut değildir.

Devren kazanma nedir hukuk?

Bir hakkın bir başkası ile kurulan bir hukukî işlemden değil bizzat hakkı kazanacak kişinin şahsında doğması 'aslen kazanma' olarak nitelendirilirken hakkın hukuken kişi olan ve bu hakka sahip başkasından değişik hukukî gerekçelerle ve hukukî işlemlerle kazanılmasına ise 'devren kazanma' denilmektedir.