Toplu iş sözleşmesinin teşmil edilmesine kim karar verir?

İçindekiler:

  1. Toplu iş sözleşmesinin teşmil edilmesine kim karar verir?
  2. Toplu is sözleşmesi teşmil nedir?
  3. Tesmil kararini kim alir?
  4. Toplu iş sözleşmesinin süresi ne kadardır?
  5. Sendika görüşmeleri ne kadar sürer?

Toplu iş sözleşmesinin teşmil edilmesine kim karar verir?

Önemli olan, toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasının teşmile karar verileceği tarihte dahil olduğu işkolunda en fazla üyeye sahip bir sendika olmasıdır.

Toplu is sözleşmesi teşmil nedir?

İş Hukuku bakımından ise teşmil, yürürlükte bulunan bir toplusözleşmesinin yer ve kişi olarak uygulama alanının, Cumhurbaşkanının kararıyla sözleşme dışında kalan aynı işkolundaki işyerlerinde çalışan işçileri de kapsayacak şekilde genişletilmesini ifade etmektedir.

Tesmil kararini kim alir?

Teşmil kararı sosyal taraflardan herhangi birinin veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın istemi üzerine Bakanlar Kurulu'nca verilebilmektedir. Bakanlar Kurulu teşmil kararı vermeden önce Yüksek Hakem Kurulu'nun görüşünü alır.

Toplu iş sözleşmesinin süresi ne kadardır?

Toplu iş sözleşmesi en az 1 ve en çok 3 yıl süreli olarak yapılabilir. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez.

Sendika görüşmeleri ne kadar sürer?

Çağrının işveren sendikalarına tebliğinden itibaren 15 gün içinde toplu görüşmeye başlanır. Bu süre içinde toplu görüşmeye başlanmazsa veya başlanıp ta anlaşma sağlanamazsa veya uzlaştırma çabaları sonuç vermezse, İşkolu Toplu İş Sözleşmesi Kurulu o iş kolu için grev kararı alabilir.