Civata ve somun nedir?

İçindekiler:

  1. Civata ve somun nedir?
  2. M8 somun hangi anahtar?
  3. Çok ağızlı vidaların avantajı nedir?
  4. Çok ağızlı vida nedir?
  5. M16 cıvata kaç kg taşır?
  6. M12 ne demek?
  7. Öngerilmeli cıvata nedir?
  8. A2 vida ne demek?
  9. Civata neden gevşer?
  10. Kilitli somun nedir?
  11. Fiberli somun ne işe yarar?
  12. Metal somun nedir?
  13. Yaylı rondela ne işe yarar?

Civata ve somun nedir?

Somun, cıvata veya saplama ile beraber kullanılan, ana sökülebilir bağlantı elemanlarından biridir. ... İki bağlantı elemanı (cıvata-somun veya saplama-somun), vida dişleri arasındaki sürtünme kuvvetinin etkisiyle birbirlerine tutunurlar.

M8 somun hangi anahtar?

Metrik – Civata ve Somun Anahtar ölçüleri!
Metrik – Altı köşe başlı
ÖlçüTürAnahtar
M8cıvata, somun13mm
M10cıvata, somun17mm
M12cıvata, somun19mm

Çok ağızlı vidaların avantajı nedir?

Kare ve trapez vidalar daha ziyade hareket elde etmek için kullanılır. Vidaların bir dönüşündeki ilerleme miktarını arttırmak ve diş dibi çapının küçülmesi ile meydana gelecek elverişsiz duruma düşmemek için, çok ağızlı vidalar kullanılır. ...

Çok ağızlı vida nedir?

Somun dişleri ile vidanın dişleri arasında bir boşluk yoktur. Bu sebeple whitworth vidalar sızdırmazlık sağlayan vidalardır. Metrik vidalarda somunun dişleri ile vida dişleri birbirini kavradıkları zaman diş diplerinde küçük boşluklar oluşur. ... Metrik vidalar ise sadece bağlantı vidası olarak kullanılır.

M16 cıvata kaç kg taşır?

Milimetre karede 600 Newton, yani yaklaşık 60 kg taşımaktadır.

M12 ne demek?

1) METRİK Üçgen Vida (Diş) : Metrik dişin diş açısı (tepe açısı) 60°'dir. ... Metrik diş “M” harfi ile gösterilir ve M8, M10, M12 şeklinde adlandırılır (M:Anma çapını ifade eder). Ölçüleri milimetre cinsindendir.

Öngerilmeli cıvata nedir?

CIVATA BAĞLANTILARI Bu durumda sıkma işleminin sonucu olarak somunun ve cıvata başının alın yüzeyleri altında bulunan parçalar belli bir kuvvet ile sıkılır. Cıvata da aynı kuvvet ile çekiye zorlanır. Sıkma sırasında meydana gelen bu kuvvete ÖNGERİLME kuvveti denir.

A2 vida ne demek?

A2(304) kalitesinde Paslanmaz Çelik bir üründür. DIN 933 normundadır. Tam dişlidir.

Civata neden gevşer?

Sıkılan veya bağlanan parçalar arasında dış kuvvetler sonucu teğetsel veya radyal yönde bir izafi hareket oluşacak olursa çevresel yönde de sürtünme bağı kalmayacağından somun dönme açısından serbest kalır. Yani başlangıçta oluşturulan ön gerilme kuvveti ortadan kalkar ve cıvata gevşer.

Kilitli somun nedir?

Kilitlemeli somun cıvata-somunlarda vibrasyon, darbe,şok hareketlerde veya nedeni ne olursa olsun oluşan gevşemeyi önleyen yeni bir tasarımdır. Kilitleme Somununun dizaynı sıkıştırma prensibine göre tasarlanmıştır. Bu prensip cıvatalardaki gevşemeyi tamamen önlemektedir.

Fiberli somun ne işe yarar?

Fiberli somun, sarsıntı ve titreyiş olan yerlerde gevşemeyi önlemek için fiberi ile sıkıştırılan ve gevşemeyi çok zor halen getiren bir somun çeşididir.

Metal somun nedir?

Somun, cıvata veya saplama ile beraber kullanılan, ana sökülebilir bağlantı elemanlarından biridir. Temel olarak, ortasında kılavuz çekilmiş (vida açılmış) bir delik olan basit bir parçadır.

Yaylı rondela ne işe yarar?

Kuvvetin eşit dağıtımını ve cıvata ile diş arasındaki sürtünme bağlarının yenilmesini – yani çözülme olayını- engeller. Yaylı Rondela somun ile malzeme arasına girerek somunların frenlenmesini sağlar. ... Rondela ayrıca bağlantının neme karşı sızdırmazlığını sağlamak için de kullanılır.