Iktibas nedir ne demek?

İçindekiler:

  1. Iktibas nedir ne demek?
  2. Iktibas nedir ve örnekleri?
  3. Gayri kabili rücu etmek ne demek?
  4. Gayri kabili rücu akreditif ne demek?
  5. Rücu davası ne zaman açılır?
  6. Trafik kazasında ağır kusur nedir?

Iktibas nedir ne demek?

1. edeb. Bir söz veya fıkrayı aynen veya anlam olarak kendi söz veya yazısına aktarma: Bu kabilden olan hakāyık-i nâfiayı nerede bulursak iktibas ederiz (Cemil Meriç). Özellikle âyet, hadis, kelâm-ı kibar ve diğer şâirlerin sözleri iktibâsın asıl malzemesini oluşturur.

Iktibas nedir ve örnekleri?

İKTİBAS: Şiirde ya da düzyazıda mânâyı kuvvetlendirmek, söze güzellik katmak amacıyla bir şair ya da yazarın, eserine “âyet”, “hadis” ya da bunlardan parçalar almasıdır. ... Beytin ikinci mısraı Yusuf Suresinin 91. ayetinden alınmıştır.

Gayri kabili rücu etmek ne demek?

Bu anlamda gayr-ı kabil, mümkün olmayan, imkansız, gayr-ı kabil-i rücu ise geri dönüşü mümkün olmayan (geri dönüşsüz) olarak çevrilebilir.

Gayri kabili rücu akreditif ne demek?

Kısaca tanımlamak gerekirse, amir banka, lehtar ve eğer mevcut olması durumda teyit bankasıdan her birinin onayı olmadan geriye alınması, bozulması, revize edilmesi veya iptal edilmesi mümkün olmayan akreditif türlerine Gayri Kabili Rücu Akreditif veya diğer bir deyişle Dönülemez Akreditif denilmektedir.

Rücu davası ne zaman açılır?

Hukuki olarak zaman aşım süresi ise net bir şekilde belirlenmiştir. Bu süre 10 yıldır. Olayın gerçekleşmesinin üzerinden 10 yıl sonra sigorta şirketi rücu hakkı davası açabilmektedir. Bu süreç içerisinde faiz isteme hakkı da dava açacak şirkete sunulur.

Trafik kazasında ağır kusur nedir?

Ağır kusur kavramı, bir özel hukuk kavramı olup, kasıt olmamakla beraber kasta yakın bir kusurun mevcudiyetini ifade eder. Dava konusu olayda ise davalı sürücünün kırmızı ışıkta geçmekle kusurlu olmakla birlikte ağır kusurlu olmadığının kabulü gerekir. Aksi halde sigorta yaptırmanın bir anlamı da kalmaz.