Ataksik yürüyüş nedir?

İçindekiler:

  1. Ataksik yürüyüş nedir?
  2. Ataksi nedir FTR?
  3. Ataksi tedavisi nedir?
  4. Ataxia hastalığı nedir?
  5. SCA ne demek?
  6. Spinoserebellar atrofi nedir?
  7. Friedreich's ataxia nedir?
  8. Ataksi telenjiektazi ne demek?
  9. Louis Bar sendromu nedir?
  10. ATM geni nedir?
  11. Kolon kanserine neden olan genler?

Ataksik yürüyüş nedir?

Serebellar ataksi beyincik kaynaklı olan ataksi, hafiften ağıra kadar değişen dengesizlik, geniş tabanlı sarhoşvari bir yürüyüş ile karakterizedir. Her an düşecekmiş gibi olduğundan ayaklarını yerden kaldırmadan sürüyerek yürürler. Dengesizlik ani duruş ve dönüşlerde daha belirginleşir.

Ataksi nedir FTR?

Ataksi, nörolojik bir bozukluğa bağlı denge ve koordinasyon bozukluğudur. Denge, durma veya düşmeme halidir. Koordinasyon ise hedeflenen harekette farklı vücut parçaları arasındaki uyumun sağlanmasıdır.

Ataksi tedavisi nedir?

Tümör, otoimmün sorunlar ya da bazı vitamin eksikliklerinden meydana gelen ataksi sorununun tedavisi mümkün olabilir. Spesifik bir tedavinin bulunmadığı durumlarda; fizik tedavi, uğraş ve konuşma terapisi ataksi hastalarının işlevselliğini ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Ataxia hastalığı nedir?

“Ataksi” kelimesi Yunanca'dan gelir ve “düzensiz” anlamına gelir. Düzensiz, sakar hareketleri ve denge güçlüğünü adlandırmak için kullanılan bir terimdir. Hareketin koordinasyonu için sinir sisteminin pek çok bölgesinin birlikte çalışması gerekir, bunlardan herhangi biri zarar görürse ataksi ortaya çıkabilir.

SCA ne demek?

Spinoserebellar ataksi (SCA), hareket kontrolü (beyincik) ve bazen omurilikte beyin ile ilgili kısımda dejeneratif değişiklikler ile karakterize edilen bir kalıtsal ataksi grubuna atıfta bulunan bir terimdir.

Spinoserebellar atrofi nedir?

Spinoserebellar ataksi ise beyinciğin küçülmesi ile giden bir durumdur. Genetik yapıdaki bir bozukluğu bağlı olarak ailesel bir hastalık olarak ortaya çıkabileceği gibi, aile de olmadan da görülebilir. Doğuştan var olan etkilenme zaman içinde beyincik hücrelerinde ölüme neden olur.

Friedreich's ataxia nedir?

Friedreich ataksisi, sinir sisteminde ilerleyici hasara neden olarak yürüme bozukluğundan konuşma problemlerine kadar geniş bir semptom yelpazesine sahip otozomal resesif geçişli bir hastalıktır. Kalp hastalıklarına ve diyabete yol açabilir ancak düşünme yeteneğini etkilemez.

Ataksi telenjiektazi ne demek?

Ataksi-telenjiektazi (AT), yürüme zorluğuna ve çeşitli kanser tiplerinin oluşma riskinin artmasına neden olan ilerleyebilen nörolojik problemlerle karakterize kalıtsal bir durumdur. Kalıtsal kanser sendromu sınıfından bir hastalık olarak değerlendirilir.

Louis Bar sendromu nedir?

Ataksi Telenjiektazi; serebellar ataksi, telenjiektazi ve immun yetmezlik ile karakterize, genetik geçişli bir hastalıktır. Hastalık ilk kez 1941 yılında Louis Bar tarafından tanımlanmıştır. Bu sebeple Louis Bar sendromu olarak da bilinmektedir. Hastalığın görülme sıklığı yaklaşık olarak 0 kişide birdir.

ATM geni nedir?

ATM: ATM geni, normalde zarar gören DNA'nın onarılmasına yardımcı olur. Bu genin 2 genetik anormal kopyası, ataksi-telenjiektazi hastalığına sebep olur. Genetik mutasyona uğramış 1 kopyası ise, bazı ailelerde meme kanseri riskini arttırır.

Kolon kanserine neden olan genler?

APC tümör süpresör gen adı da verilen bir tümör inhibitörüdür. APC geni kolon kanseri oluşumunda önemli bir rol oynayabilir. APC inaktivasyonu bu tümör tipindeki en yaygın mutasyondur. APC mutasyonu kalıtsal kolon kanserinin polipozis tipine de (ailesel polipozis; FAP) neden olur.