Kas dokusu Nelerden Oluşur?

İçindekiler:

  1. Kas dokusu Nelerden Oluşur?
  2. Miyofilamentler nelerdir?
  3. Kas lifi demetlerini saran bağ dokusu kılıfı nedir?
  4. Yutak hangi sistem?
  5. Gırtlak ne görev yapar?

Kas dokusu Nelerden Oluşur?

Kas dokusu kendini oluşturan kas iplikçiklerinin morfolojik, fizyolojik özelliklerine ve vücuttaki dağılımına göre üç çeşittir. Bunlar düz kas, çizgili kas ve kalp kası' dır. Düz kas dokusu, mekik şeklinde, tek çekirdek taşıyan ve çizgilenme göstermeyen hücrelerden oluşur.

Miyofilamentler nelerdir?

Yapısı Miyofibrillerin filamentleri, yani miyoflamentler, iki tipten oluşur: kalın ve ince. İnce filamentler başlıca aktin proteininden oluşur ve nebulin filamentleriyle sarmalanmıştır. Kalın filamentler başlıca miyozin proteininden oluşur ve titin filamentleri sayesinde sabitlenirler.

Kas lifi demetlerini saran bağ dokusu kılıfı nedir?

Bu demetleri saran bağ doku perimisyumdur. Lif demetlerinin bir araya gelmesiyle de iskelet kası oluşur. Bunu epimisyum adı verilen bağ doku sarar. Ayrıca bunun da üzerinde tüm vücut kaslarını saran fasya adı verilen bir bağ doku vardır.

Yutak hangi sistem?

Yutak solunum ve sindirim sisteminde görevli bir organdır. Yutak; burun ve ağız boşluğunun arkasında, yemek borusunun (özefagus) ve gırtlağın (larynx) üstünde bulunmaktadır.

Gırtlak ne görev yapar?

Gırtlak yemek borusu ve nefes borusunu birbirinden ayırır, yemek yeme esnasında yemeklerin nefes borusuna kaçmasını önler. Gırtlak, aldığımız havayı akciğerlere gönderir, nefes verirken akciğer havası gırtlaktan çıkar, biz nefes verirken konuşuruz ve gırtlaktaki ses telleri sayesinde konuşma sesi oluşur.